LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: ”DORESC CA DEDA SĂ DEVINĂ STAȚIUNE TURISTICĂ”

Distribuie pe:

- Ziua acestei convorbiri este marcată și ca zi internațională a turismului. Știu că unul dintre proiectele de suflet ale primăriței din Deda este și tentativa de a pune pe harta turistică a României localitatea de baștină. Cum mai stau lucrurile cu acest proiect?

- Da, doresc ca Deda să devină stațiune turistică. Pandemia a cam stat în calea acestui proiect. Desigur, nu am abandonat deloc aceste visuri. Numai că, dincolo de imaginile idilice, proiectul necesită o sumedenie de aprobări din partea Ministerului Turismului. În acest moment, noi am depus documentația, la București, avem pusă la punct o întreagă strategie de dezvoltare a turismului, pe toată Valea Bistrei, nu numai în Deda. Obținerea statutului de stațiune turistică are drept condiție primordială asigurarea a cel puțin 100 de paturi de cazare. Trebuie să menționez că lumea e destul de reticentă în a declara paturile de cazare, din pensiuni sau case de vacanță, dar, la această dată, avem clasificate 60 de paturi, respectiv șase pensiuni și avem documentația depusă pentru încă 38 de paturi. Am convingerea că vom putea informa Bucureștiul asupra îndeplinirii normei de 100 de paturi. Realizarea acestei norme, în sine, nu-i așa mare lucru, dar aceste paturi trebuie să îndeplinească anumite condiții, care vor fi strict verificate de către comisia ce va acorda statutul de stațiune. Am avut numeroase analize, cu firma de consultanță cu care colaborăm și urmează ca în zilele următoare să fie trimisă și ultima situație, la București. Eu nu văd niciun alt impediment pentru a primi girul Bucureștiului. Vom putea, după aceea, să punem în valoare nu doar frumusețea de netăgăduit a locului, ci și calitatea deosebită a aerului și ospitalitatea dedenilor. Nu pot uita nici calitatea deosebită a apei, din aceste locuri, lucruri care, toate, au asigurat ca în localitate să avem peste o sută de cetățeni care sunt deja centenari. În paralel, am demarat măsurile topo, pe Valea Bistrei, pentru realizarea unui PUD care să faciliteze realizarea construcțiilor și investițiilor necesare. Măsurătorile topografice sunt deja realizate și avem un contract cu un arhitect din județ, pentru finalizarea proiectului. Vă pot informa că, deja, sunt solicitări din partea agenților economici doritori de a se implica în dezvoltarea turismului pe aceste meleaguri. Cum se poate vedea, suntem într-o fază destul de avansată și sper ca primăvara viitoare să obținem primele finanțări pentru investiții în zonă; există interes și pentru introducerea curentului electric, pe vale. De altfel, avem și noi o cabană a primăriei, pe vale, la Donca, în apropiere de izvor, pe care dorim s-o cuprindem în circuitul turistic. Încrederea în potențialul nostru turistic a sporit și ca urmare a maratonului organizat în zonă, cu circa 2000-2500 de persoane participante. Manifestarea și vorbele acestor oameni mi-au întărit încrederea că avem locuri minunate pe Valea Bistrei și lumea de abia așteaptă să le viziteze.

- Trebuie să vă mărturisesc că, în calitate de gazetar, lucrez extrem de ușor cu dumneavoastră; probabil că nu știți întotdeauna ce aveți prin buzunare, dar știți bine situația comunei pe care o conduceți. Desigur, nu toate sunt cum ar trebui să fie și un primar are destule impedimente în munca lui, uneori chiar în relațiile cu instituțiile menite să-l ajute...

- Vă spun că am o colaborare foarte bună, cu toate instituțiile județene; atât Consiliul Județean, cât și Prefectura m-au sprijinit în ceea ce am dorit să realizez. Adesea, un singur telefon dat a fost suficient pentru a primi acest sprijin. Lucrul acesta l-am simțit și în depunerea proiectelor noastre de dezvoltare. Mi-aș fi dorit să pot spune același lucru și despre autoritățile naționale, de la care aprobările vin destul de încet. Chiar dacă este vorba despre finanțările pe celebrul Program Anghel Saligny, lucrurile se mișcă greu, deși avem proiecte mature, care puteau fi deja în lucru. Pare că sunt anumite tergiversări la echipa de la guvernare, lucru deosebit de dăunător. Nu mai vorbesc de sumele alocate pentru comune, prin Ordin de ministru, în cadrul proiectului Anghel Saligny, cu totul neîndestulătoare. Sigur, aici, la Deda, stăm binișor. Sunt unele investiții oarecum legate de subiectul turism, căci nu se poate imagina un turism modern, fără utilități. Avem aproape gata canalizarea în toate cele trei sate și nu e un proiect minor, sunt 2,5 milioane de euro acolo. Avem un alt proiect, depus tot prin acest program Anghel Saligny, pentru satul Filea. Ne gospodărim cum putem mai bine, încasând taxele și impozitele și mizând pe echipa mea, de la primărie, oameni pricepuți și inimoși. Spre pildă, în cadastrare, intabularea de terenuri, descrierea proprietăților cetățenilor și alte probleme care stau în sarcina celor de la Registrul agricol iau timp, dar sunt rezolvate corect.

Pe partea de proiecte, lucrăm cu o firmă care ne-a adus câștig de cauză la toate finanțările solicitate. Sunt cazuri în care am fost dezavantajați de către Consiliul Județean, la repartizările de fonduri, poate și din cauza apartenenței mele politice la PSD. Banii curg mai ușor spre PNL și UDMR, dar noi avem o gândire sănătoasă și alocăm banii pentru dezvoltare, nu pentru consum și reușim cumva s-o scoatem la capăt. De exemplu, dispunem de o cotă de cofinanțare de 2 milioane de lei, pentru canalizare, pe care trebuie să o gospodărim pentru a finaliza lucrarea, până anul viitor, pe 31 decembrie. Vorbim de 5 km aducțiune de apă, 14 km de canalizare, realizarea lucrărilor la Izvorul Donca și Stația de epurare, care funcționează din 2010, unde se cer înlocuite anumite componente. Doresc să fac și o precizare, noi avem apa, pe efortul comunei, distribuită la 1,50 lei metrul cub. Aducem apa de la un izvor, prin cădere gravitațională, în bazine securizate, acoperite și împrejmuite, autorizate prin Apele române. Este o apă de cea mai bună calitate, chimic și bacteriologic, livrată la un preț acceptabil. Eu doresc să extindem alimentarea de la acele izvoare, pe care le investigăm sub aspectul debitului și, poate, vom fi în măsură să dăm și altor comune apa necesară. Cumulat cu serviciile de canalizare, alimentarea cu această apă reprezintă un mare avantaj pentru consătenii mei. La fel de adevărat este că avem și o responsabilitate crescută în administrarea acestor servicii, de o manieră corectă și la un preț redus. În ciuda piedicilor, am dorit să dovedesc că și o femeie poate face lucruri minunate pentru comunitatea pe care o reprezintă.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu