MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ, DIGITALIZAT DE BUDAPESTA

Distribuie pe:

Muzeul Etnografic din Budapesta desfășoară un proiect-pilot având ca scop luarea în evidență și prezentarea patrimoniului cultural etnografic al tuturor regiunilor în care trăiesc comunități vorbitoare de limbă maghiară. Deja au fost efectuate lucrări de digitalizare la muzeele din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, următoarele pe listă fiind cele din Odorheiu Secuiesc și din Gheorgheni. “Proiectului-pilot i s-au alăturat cinci muzee din Ținutul Secuiesc: Muzeul Secuiesc al Ciucului (Miercurea Ciuc), Muzeul Haáz Rezsõ (Odorheiu Secuiesc), Muzeul Național Secuiesc (Sfântu Gheorghe), Muzeul Tarisznyás Márton (Gheorgheni) și Muzeul Județean Mureș (Târgu-Mureș)”, notează MTI preluând un comunicat al Muzeului Etnografic din Budapesta.

Pentru desfășurarea activităților, instituția budapestană a pus la dispoziție propriul său studio mobil, astfel încât procesul de digitalizare să poată avea loc la fața locului, experții de la muzeul maghiar asigurând pentru colegii din Transilvania pregătire profesională teoretică și practică în domeniul digitalizării.

Potrivit documentului citat de agenția ungară de știri, “muzeele din Ținutul Secuiesc nu dispun, în prezent, de sisteme de evidență integrate și complexe, care să fie potrivite pentru stocarea metadatelor și a conținutului digitalizat, respectiv pentru afișarea lor în online, în limba maghiară, fapt ce reduce semnificativ posi-bilitatea accesării și cercetării elementelor păstrate în muzee”.

În același timp, la Muzeul Etnografic din Budapesta sunt depuse eforturi considerabile, în acest sens, deja de decenii întregi, astfel că instituția deține în prezent una dintre cele mai mari și mai complete baze de date digitale integrate din Ungaria. S-a reușit, astfel, identificarea unor soluții și condiții tehnice caresă ofere și muzeelor de peste granițele Ungariei oportunitatea digitalizării, subliniindu-se importanța existenței unei baze de date comune a colecțiilor etnografice din toate regiunile în care trăiesc comunități maghiare, în vederea păstrării moștenirii cultural naționale, precizează sursa citată.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu