NE PLACE SĂ TRĂIM DIN SPERANȚE - CÂND VA ÎNCEPE ROMÂNIA SĂ EXTRAGĂ GAZE NATURALE DIN MAREA NEAGRĂ?

Distribuie pe:

CE SPUNE MINISTRUL VIRGIL POPESCU DESPRE REZERVA ȘI NECESARUL DE GAZE NATURALE ALE ROMÂNIEI

România e al doilea mare producător de gaze naturale din Europa. Din păcate, pe gazele pe care le are și le scoate, România nu acoperă consumul. Și în perioada de iarnă trebuie să importăm 20-25% din total consum ca să putem trece peste această perioadă de iarnă.

Avem gaze în Marea Neagră. De-a lungul timpului, aceste perimetre au fost concesionate. Unul din perimetrele concesionate, mai mic, Aurora și Doina, este în curs de exploatare. Vor fi finalizate lucrările anul viitor. Primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport la începutul anului viitor. Vorbim de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an. Practic, va veni un 10% din producția românească, în plus”, a afirmat Virgil Popescu la emisiunea “Legile puterii” de la Realitatea Plus.

Ministrul Economiei a vorbit și despre efectele Acordului aprobat de Romgaz pentru gazele din Marea Neagră, apro-bat marți de compania națională, prin care România devine “partener egal cu OMV Petrom”.

“Gazele din Neptun Deep, perimetrul concesionat celor de la OMV Petrom și Exxon. Ieri s-a finalizat Acordul de cumpărare al celor 50% din Neptun Deep de Romgaz de la Exxon.

“AVEM NEVOIE DE IMPORT MAI PUȚIN DECÂT MULTE ALTE STATE EUROPENE”

“Urmează ca în perioada următoare, cei din Consiliul de Administrație și AGA de la Romgaz să aprobe această tranzacție. Și putem spune, apoi, că Romgaz devine partener egal cu OMV Petrom și vom scoate gazele din Marea Neagră. Statul român redevine actor important în piața gazelor naturale. Acolo vorbim de 10 miliarde de metri cubi, aproximativ, anual. Practic, dublăm cantitatea de gaze pe care o avem în momentul de față.

Ca orice stat european, avem nevoie de import mai puțin decât multe alte state europene pentru că suntem producători și trebuie să căutam gaze. Practic, operatorii din piață să-și aducă surplusul de gaze în perioada de iarnă”, a conchis Virgil Popescu.

Lasă un comentariu