DIN CICLUL “LUCRU BINE FĂCUT, STAT EȘUAT”

Distribuie pe:

* FĂRĂ UN GUVERN STABIL, PROFESORII RĂMÂN FĂRĂ SALARII...

O spune chiar ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu: “În luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Și nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plătești salariile îți trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil”.

Așadar, creșterea economică fabuloasă anunțată de premierul Florin Cîțu pentru România se poate materializa, cât se poate de concret, prin lipsa de bani pentru plata salariilor cadrelor didactice, pe fondul actualei instabilități politice generalizate.

O Românie a lucrului bine făcut! (M. Pașcan)

* … IAR COPIII PIERD MAJORAREA ALOCAȚIILOR CU 20%

Majorarea alocațiilor pentru copii trebuia să aibă loc anul acesta, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptate anul trecut, de Guvernul Orban, document ce prevede dublarea sumelor. Actualul fost ministru demis și interimar spune că legislația în vigoare menționează o singură majorare, cea de la 1 ianuarie anul viitor.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune, Dan Vîlceanu a recunoscut că guvernul (care guvern? - n.n.) sare una din tranșele de majorare care ar fi trebuit să aibă loc în cursul acestui an.

“Cred că alocația, de la 1 ianuarie 2022, va fi în jur de 486 de lei pentru copii, dacă nu mă înșel exact asupra cifrei, pentru copiii sub 2 ani și grad de handicap, si la 243 de la 1 ianuarie pentru copiii peste 2 ani.”.

Dan Vîlceanu precizează că această sumă este prevăzută în legislația în vigoare, “deci nu există o altă calendarizare față de cea făcută deja”.

Creșterea veniturilor pentru copii a fost amânată, pentru 1 ianuarie, de Guvernul Cîțu.

În prezent, familiile cu copii încasează 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, și 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.

* PENSIILE VOR CREȘTE “ENORM”: CHIAR ȘI CU 2 LEI!

Aflăm dintr-un interviu acordat unui post de televiziune de către mai-marele peste Casa Națională de Pensii (n-am reținut cum îl cheamă, dar nici nu contează) că funcționărimea din instituție e ocupată, până peste cap, cu reanalizarea, recalcularea și revizuirea a peste 5 milioane de dosare de pensii din sistemul public, pensii care urmează să crească la anu' (și la mulți ani).

Din spusele acelui domn, care nu prea le avea cu limba română, am reținut că: “Nu va fi un procent fix de creștere la toți pensionarii. Unii vor rămâne cu pensiile la același nivel, vor crește doar anumite pensii pentru cei care s-au pensionat într-o perioadă de timp diferită, având alt stagiu de cotizare, mai mic decât alți beneficiari care au ieșit în perioade mai avantajoase. Numai în acele cazuri vor fi creșteri ale cuantumului de pensii (…) Din dosarele studiate nu există diferențe atât de mari, ci între 100-250 lei. Nu vreau să generalizez, vor fi creșteri și de 2 lei sau 5 lei, dar acesta este nivelul maxim”.

No, păi dacă-i maxim, îi maxim. Normal că nu poate fi minim, dacă-i maxim. Că ce-i maxim n-are cum să fie minim. Ori îi maxim, ori îi minim, ori mere undeva…

* …EMINESCU, ÎN ACTUALITATE

“Plebea de sus face politică, poporul de jos sărăcește și se stinge din zi în zi de mulțimea greutăților ce are de purtat pe umerii lui, de greul acestui aparat reprezentativ și administrativ care nu se potrivește deloc cu trebuințele lui simple și care formează numai mii de pretexte pentru înființare de posturi și paraposturi, de primari, notari și paranotari, toți aceștia plătiți cu bani peșin din munca lui, pe care trebuie să și-o vânză pe zeci de ani înainte pentru a susține netrebnicia statului român. Ce caută aceste elemente nesănătoase în viața publică a statului? Ce caută acești oameni care pe calea statului voiesc să câștige avere și onori, pe când statul nu este nicăieri altceva decât organizarea cea mai simplă posibilă a nevoilor omenești? Ce sunt aceste păpuși care doresc a trăi fără muncă, fără știință, fără avere moștenită, cumulând câte trei, patru însărcinări publice dintre care n-ar putea să împlinească nici pe una în deplina conștiință?” (Mihai Eminescu, Icoane vechi și icoane nouă, ziarul Timpul, 1877)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu