LA UMFST “GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU-MUREȘ - O „VICTORIE” CARE NU ÎNSEAMNĂ MAI NIMIC!

Distribuie pe:

La cererea Ligii Studenților și a unor studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, Tribunalul Suceava a suspendat deciziile conducerii instituției de învățământ prin care accesul studenților la activi-tățile didactice și în cămine este condiționat de “certificatul verde”. În consecinţă, studenţii UMFST pot participa la cursuri fără să facă dovada vaccinării, testării sau a trecerii prin boală.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, însă este executorie şi îşi produce efectele de la data pronunţării instanţei.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, UMFST a anunţat că va respecta decizia judecătorilor privind suspendarea pronunţată în dosarul cauzei, precizând, totodată, că, “având în vedere gradul mare de vaccinare a studenţilor universităţii în acest moment (peste 90%), activităţile didactice vor continua în acelaşi mod, respectiv cursurile online şi activităţile practice cu studenţii on-site, cu respectarea strictă a reglementărilor legale în vigoare”, respectiv cu efectuarea triajului epidemiologic şi obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a dezinfectării mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, pe durata stării de alertă.

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade”: “La o atât de ridicată rată de vaccinare, decizia unei instanţe are un impact sanitar minor”

“Faptul că o instanţă dă o decizie de suspendare a unor măsuri de protecţie sanitară luate în favoarea studenţilor şi a pacienţilor cu care aceştia interacţionează nu este victoria cuiva asupra altcuiva. Este doar măsura înţelegerii sau a neînţelegerii unei situaţii care nu are o singură dimensiune, cea juridică, ci şi una de sănătate publică”, apreciază rectorul Universităţii târgumureşene.

“Un procent de peste 90% de studenţi - nu doar medicinişti - vaccinaţi este dovada victoriei adevărate, nu a unei instituţii, numite UMFST, ci a raţiunii şi a responsabilităţii. Pentru acest motiv sunt mândru de studenţii Universităţii de Medicină, Farmacie, Știinţe şi Tehnologie G.E. Palade din Târgu-Mureş. Au fost reactivi, implicaţi în fiecare acţiune a universităţii, solidari şi raţionali. La o atât de ridicată rată de vaccinare, decizia unei instanţe are un impact sanitar minor.

Profesia medicală este una pretenţioasă, exclusivistă şi deşi uneori mai scapă câte unii neaveniţi în ea, care îşi fac loc în faţă prin zgomot, nu prin decenţă şi profesionalism, aceştia din urmă, puţini, se izolează singuri”, apreciază prof. dr. Azamfirei: “Este bine să luăm decizii analizând şi modelele altora. De pildă, măsurile luate de marile universităţi din acea parte a lumii care face lucrurile temeinic”, scrie rectorul pe pagina sa de socializare, dând ca exemple peste 30 de mari universităţi din SUA care le-au interzis studenţilor accesul la cursuri şi în campusuri, dacă nu prezintă certificatul de vaccinare, potrivit insider.com şi CNBC.

“Peste 30 de universităţi nu le vor permite studenţilor să se întoarcă la cursuri dacă nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19”, se arată în materialul de presă citat de prof. dr. Azamfirei, disponibil pe adresa https://www.insider.com/more-than-30-colleges-wont-l et...

“Universitatea de Stat din California şi Universitatea din California sunt printre ultimele care au anunţat că vor impune vaccinul pentru personal şi studenţi (...) Peste 1 milion de angajaţi şi studenţi frecventează cele două universităţi, care au un total de 33 de campusuri.

Statul California a fost lider în administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19, iar numărul mare de californieni care s-au vaccinat a dus la reducerea semnificativă a transmiterii COVID-19 în statul nostru, a declarat cancelarul Universităţii de Stat din California, Joseph I. Castro.

...Obligativitatea a intrat în vigoare după aprobarea de către FDA a unuia sau mai multor vaccinuri. Universităţile din California se alătură unei liste tot mai mari de alte instituţii care vor face vaccinul obligatoriu în 2021”, relevă sursa citată.

Lista include Universitatea Yale, Universitatea Americană, Universitatea Georgetown, Universitatea Stanford, Universitatea George Washington, Universitatea din Seattle, în total, peste 30 de universităţi şi colegii din Statele Unite ale Americii.

“Parcă am mai multă încredere în deciziile universităţilor Harvard, Yale, Johns Hopkins, Columbia sau Princeton decât în... Google University! - conchide prof. dr. Azamfirei.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu