SCHIMBĂRILE CLIMATICE - IMPACT MAJOR ASUPRA RESURSELOR DE APĂ DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Fenomenele extreme, secete și inundații vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor, subliniază reprezentanții ANAR, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit acestora, efectele imediate vor fi: creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide; mărirea în intensitate și durată a secetelor; accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.

Pe termen lung, efectele extreme pot schimba distribuția speciilor acvatice, crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive. (AGERPRES)

DISPARIȚIE MISTERIOASĂ A CÂINILOR RĂMAȘI BLOCAȚI ÎNTRE RÂURILE DE LAVĂ DE PE INSULA LA PALMA

Patru câini rămași captivi între râurile de lavă de pe insula La Palma și a căror soartă suscită interes în Spania, au dispărut în mod misterios înainte de a se încerca salvarea lor cu o dronă uriașă, relatează AFP la sfârșitul săptămânii trecute.

Câinii de vânătoare emaciați au fost surprinși în imagini distribuite pe scară largă pe internet după ce au rămas blocați timp de mai multe săptămâni într-un fel de curte înconjurată de râuri de lavă expulzată de vulcanul Cumbre Vieja, în localitatea Todoque.

În urma apelurilor primite din partea populației și a asociațiilor pentru protecția animalelor, a fost pregătită o operațiune de salvare de către compania Aerocameras, care primise undă verde de la autorități pentru a salva câinii cu ajutorul unei drone uriașe, de 50 de kilograme, dotată cu „un o plasă mare și rigidă”.

Însă, după ce una dintre dronele companiei a survolat zona joi, s-a constatat că animalele nu mai erau acolo. Aerocameras a decis vineri să pună capăt operațiunii și să aducă echipamentele înapoi la sediul companiei, în Galicia (nord-vestul Spaniei).

„După ce am efectuat misiuni de recunoaștere care au acoperit întreg perimetrul de securitate în care ar fi trebuit să se afle câinii, putem spune că dronele noastre nu au detectat nicio urmă a acestor animale”, a transmis vineri Aerocameras pe Twitter.

Joia trecută, compania a declarat că a observat „urme de persoane care au pătruns în zonă”, în care accesul este interzis.

O înregistrare video anonimă, difuzată pe rețelele sociale, prezintă imagini aeriene cu zonă și curtea goală, precum și o prelată albă întinsă peste unul dintre zidurile joase care înconjoară locul, cu mesajul „Curaj, La Palma. Câinii sunt bine”. Un mesaj semnat de „A Team”, cu referire la un serial american de televiziune din anii '80.

Dacă unele voci laudă gestul apărătorilor animalelor, alții, precum asociația Leales.org, care a semnalat, la începutul lunii octombrie, prezența câinilor izolați și înfometați, se gândesc la proprietarii patrupedelor.

Poliția și autoritățile locale nu au putut să confirme aceste informații și nici să indice dacă a fost demarată o anchetă, notează AFP.

Cazul a continuat să suscite interes pe rețelele sociale, vineri.

Asociația Leales.org a primit peste 15.000 de euro sub formă de donații după inițierea unei campanii online pentru câini.

Încă în desfășurare, erupția vulcanului Cumbre Vieja, care a început pe 19 septembrie, nu s-a soldat cu niciun deces, însă a provocat pagube importante - lava a acoperit 886 de hectare și a distrus 2.122 de clădiri, inclusiv sute de case, potrivit sistemului european de observare geospațială Copernicus.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu