ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ȘTIINȚEI PENTRU PACE ȘI DEZVOLTARE

Distribuie pe:

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development), marcată în fiecare an la 10 noiembrie, a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în 2001, cu scopul de a evidenția rolul important al științei în societate și nevoia de a angaja publicul larg în dezbateri asupra problemelor contemporane importante, relevante pentru știință, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org/, citat de agerpres.ro.

“Open Science” - “Știință Deschisă'“ este o problemă arzătoare în cadrul comunității științifice, care dobândește o atenție din ce în ce mai mare și din partea celor care nu fac parte din această comunitate. Ingineri, dezvoltatori de tehnologie, atât din mediul privat cât și din sectoarele publice, îmbrățișează conceptele de “open science” - “știință deschisă” și “open innovation” - “inovație deschisă”. De asemenea, factorii de decizie politică precum și cetățenii îmbrățișează din ce în ce mai mult conceptul de “știință deschisă” ca instrument pentru a face știința mai accesibilă, procesul științific mai incluziv, iar rezultatele științei mai ușor disponibile.

UNESCO are un rol crucial în creșterea conștientizării și conducerea dialogului global privind Știința Deschisă, se arată, de asemenea, pe site-ul menționat.

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO, prin Rezoluția 20/31C, și sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

Conform site-ului www.unesco.org, obiectivele Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare sunt: creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul științei în societățile pașnice și sustenabile; promovarea solidarității naționale și internaționale în domeniul științei între țări; reînnoirea angajamentului național și internațional pentru utilizarea științei în benefi-ciul societăților; atragerea atenției asupra provocărilor cu care se confruntă știința și creșterea sprijinului pentru efortul științific.

Știința va fi esențială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind știința este unul dintre instrumentele pe care țările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizația Națiunilor Unite, stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000. La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind știința analizează tendințele emergente în domeniul științei, tehnologiei și politicii în materie de inovare și guvernanță.

Marcarea Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare oferă șansa mobilizării tuturor factorilor interesați - de la oficiali guvernamentali, până la media și la elevi - în jurul temei `'știință pentru pace și dezvoltare''.

UNESCO colaborează cu persoane, agenții guvernamentale și organizații pentru promovarea, în fiecare an, a acestei zile. Festivitățile dedicate acestui eveniment includ: conferințe, reuniuni, vizite la muzee, expoziții, difuzarea de postere, întruniri în instituții de învățământ, campusuri școlare etc.

Lasă un comentariu