13 NOIEMBRIE SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR, MARE FĂCĂTOR DE MINUNI, GRABNIC AJUTĂTOR AL CELOR BOLNAVI ȘI APĂRĂTOR AL CELOR NECĂJIȚI

Sfântul Ioan Gură de Aur este întemeietorul Liturghiei actuale, care se oficiază în Bisericile Ortodoxe și Greco-Catolice.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, între anii 344 și 354, și a fost botezat la vârsta de 20 de ani. A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386). După moartea patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh.

Din această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Mai exact, actualul patriarh suprimă luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Unul dintre cei mai aprigi dușamni ai săi a fost Teofil de Alexandria.

Animozitățile sunt intensificate după ce Ioan Gură de Aur îi primește pe Frații Lungi, alungați din Egipt de patriarhul Teofil, pe care îi găzduiește. Frații Lungi îi adresaseră lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, dar acesta nu a luat-o în considerare. Împărăteasa Eudoxia îl convoacă pe Ioan într-un sinod pentru a-i da șansa să se dezvinovățească de acuzele aduse, însă Ioan nu se prezintă la sinod.

Ioan este trimis în exil pentru scurtă vreme, după care este rechemat în scaun.  După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul din jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia și care se afla în apropierea catedralei în care el slujea. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit. Nu rezistă, însă, călătoriei și  trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan au fost depuse în catedrala Sfântul Petru din Roma. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele Bisericii Ortodoxe.

În anul 1997, Cardinalul Florenței a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică in moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. (sursa - crestinortodox.ro)

Lasă un comentariu