OPREA: STADIUL NEGOCIERILOR PE PROGRAMUL DE GUVERNARE, PREZENTAT CONDUCERII PSD; MUNCA, JUSTIȚIA ȘI FISCALITATEA - RĂMASE ÎN DISCUȚIE

Distribuie pe:

Stadiul negocierilor purtate cu PNL pentru formarea noului Guvern a fost prezentat, luni, în Consiliul Politic Național al PSD, a declarat purtătorul de cuvânt al social-democraților, Radu Oprea, care a precizat că discuțiile sunt finalizate în proporție de 90%, majoritatea capitolelor fiind încheiate în principiu, excepție făcând capitolele Muncă, Justiție, Fiscalitate.

“Discuțiile de astăzi au fost axate pe prezentarea stadiului negocierilor și, în special, pe stadiul negocierilor pentru programul de guvernare. După cum știți, ele sunt finalizate

într-o proporție de peste 90%, majoritatea capitolelor fiind încheiate în principiu. Rămân trei excepții și rămân deschise discuțiile pe capitolul Muncă, pe capitolul Fiscal și pe capitolul Justiție”, a informat Oprea, la finalul ședinței conducerii PSD.

El a subliniat că social-democrații țin foarte mult la “pachetul de măsuri sociale”. “Aș menționa doar creșterea pensiilor, creșterea alocațiilor, creșterea salariului minim”, a completat Oprea.

AGERPRES

CRIZA MIGRANȚILOR: OCCIDENTUL NU TREBUIE SĂ EXCLUDĂ POSIBILITATEA UNUI ATAC AL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI (MINISTRU LITUANIAN)

Occidentul nu trebuie să excludă posibilitatea unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în timp ce atenția comunității internaționale se concentrează asupra crizei migranților la frontiera cu Belarus sau posibilitatea stabilirii unei prezențe militare permanente a Rusiei pe teritoriul belarus, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, citat de Reuters.

“Lucrurile pot merge într-o direcție sau alta”, a afirmat Gabrielius Landsbergis în marginea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE.

“Nu exclud aceasta ca pe o posibilitate”, a spus el, adăugând că în calculul său se bazează mai degrabă pe analiza evenimentelor și mișcările de trupe rusești decât pe date ale serviciilor de informații.

Șeful diplomației lituaniene a spus că UE ar trebui să ia în considerare instituirea de sancțiuni împotriva aeroportului din Minsk și nu împotriva companiilor aeriene internaționale acuzate că transportă migranți la Minsk și la frontiera cu Polonia.

LUKAȘENKO SUSȚINE CĂ BELARUS LUCREAZĂ ACTIV PENTRU CA MIGRANȚII SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚĂRILE LOR, DAR CĂ EI NU VOR SĂ PLECE

Belarus lucrează activ pentru ca migranții aflați la frontiera sa cu Uniunea Europeană să se întoarcă în țările lor, a declarat luni președintele belarus Aleksandr Lukașenko, afirmând totodată că aceștia nu vor să plece, relatează AFP.

“Suntem pregătiți, așa cum am fost mereu, să îi punem pe toți în avioane (...) care să îi aducă acasă”, a spus el, conform agenției naționale de presă Belta.

“Lucrăm activ în prezent pentru a-i convinge pe acești oameni: «Vă rugăm, întoarceți-vă». Dar nimeni nu vrea să se întoarcă”, a adăugat președintele belarus.

Mii de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află de mai multe zile la frontiera dintre Polonia și Belarus, sub temperaturi scăzute.

“Țin să subliniez că nu ne dorim niciun conflict la frontieră. Ar fi extrem de dăunător pentru noi”, a mai spus Lukașenko, acuzând în același timp Polonia că “are nevoie” de această criză din cauza “problemelor sale interne” și a tensiunilor cu partenerii din Uniunea Europeană.

UE acuză Minskul că a organizat aceste mișcări migratorii, oferind vize și punând la dispoziție zboruri, pentru a se răzbuna pe sancțiunile occidentale impuse regimului Lukașenko anul trecut, după reprimarea brutală a opozanților.

În acest context, compania aeriană belarusă Belavia a anunțat duminică faptul că de acum este interzis zborul sirienilor, irakienilor, afganilor și yemeniților de la Dubai spre Belarus.

“Conform deciziei autorităților competente din Emiratele Arabe Unite, cetățenii din Afganistan, Irak, Yemen și Siria nu vor mai avea permisiunea să plece, începând cu 14 noiembrie 2021, la bordul avioanelor care provin din Dubai și care au destinația Belarus”, a precizat Belavia într-un comunicat.

În urma presiunilor unor diplomați europeni, Turcia le-a interzis de asemenea irakienilor, sirienilor și yemeniților să se deplaseze în Belarus. Compania siriană privată Cham Wings Airlines și-a întrerupt de asemenea zborurile spre Minsk.

AGERPRES

Lasă un comentariu