COVID - 19 SE TRANSFORMĂ ÎN GRIPĂ SEZONIERĂ. DAR NU CHIAR ACUM…

Distribuie pe:

Covid-19 a venit pentru a rămâne. Este foarte puțin probabil ca lumea să poată elimina complet coronavirusul care provoacă boala, relatează CNN.

Dar - sunt de părere oamenii de știință - va veni o zi în care nu vom mai vorbi de o pandemie, iar cazurile nu vor mai fi scăpate de sub control și spitalele nu vor mai risca să “debordeze” de pacienți. Mulți experți prevăd că, în viitor, boala se va manifesta mai mult ca o gripă sezonieră.

Ceea ce este mai puțin clar este cum și când se va întâmpla asta, dată fiind granița subțire între pandemic și endemic.

“Nu există nici măcar o unitate de măsură care să spună că ceva este o epidemie sau o pandemie. Totul depinde de felul în care sunt văzute lucrurile - și asta face parte din problemă”, a declarat, pentru CNN, dr. Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan și președinte interimar al Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice asociate al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Vestea bună, potrivit lui Monto, este puterea și eficacitatea vaccinurilor. Vestea proastă este capacitatea virusului de a se modifica și de a evolua.

Nimeni nu poate prevedea cum ar putea arăta viitorul Covid-19, iar apariția unor variante de coronavirus, precum Delta, a schimbat traiectoria, a spus el:

“Odată cu modificarea tiparelor de transmitere, pe măsură ce au tot apărut noi variante - eu numesc asta parada variantelor - acum ne confruntăm cu un grad de contagiozitate mult mai ridicat și o răspândire mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca declararea sfârșitului pandemiei să fie mai dificilă, pentru că întregul model de răspândire s-a schimbat și pot exista încă zone care nu au trecut cu adevărat prin valurile prin care a trecut restul lumii.”

Monto și alți lideri din domeniul sănătății publice înclină să creadă că, în viitor, SARS-CoV-2 se va comporta ca o gripă sezonieră.

“Nu avem idee dacă vom vedea acest tip de model sezonier în ce privește SARS-CoV-2, dar să ne reamintim că majoritatea virusurilor respiratorii cu care avem de-a face încep să se comporte ca evenimente sezoniere”, a spus profesorul: “Există un astfel de precedent de model sezonier pentru unele dintre coronavirusurile care au infectat oamenii. Dacă SARS-CoV-2 începe să se comporte așa - asta nu știm, dar cel puțin ne oferă un scenariu plauzibil în acest sens. Nu ne rămâne decât să așteptăm, să ne ținem respirația, să vedem cum arată faza endemică a coronavirusului”.

Endemic - explică cercetătorii - înseamnă că o boală are o prezență constantă în mijlocul unei comunități, dar nu afectează un număr

alarmant de mare de oameni, așa cum se întâmplă de obicei într-o pandemie. Chiar și la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia lua amploare, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au prevăzut că noul coronavirus “poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre” și că nu va dispărea niciodată.

Comportamentul uman este cel care va decide când anume se încheie pandemia, spune directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din SUA, dr. Anthony Fauci: “Sperăm să ajungem la un nivel atât de scăzut încât, deși nu va fi complet eliminat, noul coronavirus să nu mai aibă impact major asupra sănătății publice sau asupra modului în care ne gestionăm viața (…) Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni, la nivel global, și îi vom vaccina acum, sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp vom ajunge la acel punct în care, ocazional, ar putea fi urcușuri și coborâșuri, dar coronavirusul nu ne va domina așa cum face acum”.

Cercetătorii speră că atunci când coronavirusul va deveni endemic, el va putea fi monitorizat printr-un sistem similar celui utilizat în cazul gripei. Potrivit acestora, pentru a trece de la pandemic la endemic, populația trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus - ceea ce înseamnă că mult mai mulți oameni trebuie să se vaccineze. Or, cu refuzul multora de a se vaccina și de a purta măști de protecție, această tranziție ar putea dura mult mai mult timp.

Optimismul specialiștilor este moderat: “Avem încă de lucru pentru a ajunge acolo unde vrem să ajungem și cred că vom vedea această tranziție în anul 2022. Dar, pentru unele zone, în care există mai puțină imunitate, perioada va fi mai lungă”.

Pe de altă parte - menționează cercetătorii - chiar și gripa este imprevizibilă, iar medicii au avut de a face cu nenumărate cazuri și manifestări, de-a lungul anilor. Potrivit CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA), între 2010 și 2020, gripa a ucis între 12.000 și 52.000 de oameni, anual.

Deocamdată, însă, afirmă reprezentanții CDC, toate eforturile trebuie să se concentreze asupra stopării pandemiei. “Știm că mai sunt multe de făcut pentru a opri răspândirea COVID-19 și a pune capăt pandemiei. Încă vedem prea multe cazuri noi, spitalizări și decese. Acesta este motivul pentru care îi încurajăm pe toți cei cu vârsta peste 5 ani să se vaccineze pentru a-i proteja împotriva COVID-19”, transmite CDC, conchizând: “În așteptarea iernii, este important să continuăm să practicăm măsuri de prevenire despre care știm că funcționează - vaccinarea, purtarea măștii de protecție în public, în spații interioare, spălatul des al mâinilor, în paralel cu vaccinarea antigripală. (sursa - edition.cnn.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu