PROIECT: VOUCHERE DE VACANȚĂ, PÂNĂ ÎN DECEMBRIE 2026!

Distribuie pe:

Joi, 2 decembrie 2021, Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță privind reluarea acordării voucherelor de vacanță.

Potrivit documentului, acestea se vor acorda inclusiv în anul 2026, iar valabilitatea voucherelor emise în 2020 va fi prelungită până la finalul anului 2022.

 “Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanță este un exemplu de bună practică, printre beneficiile acestuia numărându-se stimularea circulației turistice interne, sprijinirea comunității locale, refacerea forței de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar și crearea unor noi oportunități de angajare.

Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 - 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor în valoare de 1.450 lei, s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să își petreacă vacanțele în țară.

Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei Covid-19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare, la nivel național, creșterea fiind de 10% comparativ cu anii precedenți.

Având în vedere menținerea efectelor negative ale pandemiei, precum și faptul că numărul cazurilor de infectați cu virusul SARS-CoV-2 este crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilității voucherelor emise în perioada ianuarie - decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

Măsura menținerii acordării voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, va sprijini industria ospitalității, puternic afectată de efectele pandemiei, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activității structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și (sau) alimentație publică sau a restrângerii circulației persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se arată în expunerea de motive.

*

Propunerile, sugestiile și opiniile celor interesați pot fi trimise până la 11 decembrie 2021, inclusiv, pe adresa de e-mail: dezbateri-publice@economie.gov.ro.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu