MINISTRUL DEZVOLTĂRII VA APROBA, LUNA VIITOARE, CONSTRUIREA PRIMELOR 100 DE CREȘE

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat, într-o conferință de presă susținută recent, la sediul ministerului, că este gata de implementarea Programului de construire de creșe noi, lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cseke Attila a subliniat că au fost prezentate proiectele tip, au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modificată normativa de reglementare a construcțiilor de creșe, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, în această săptămână, de comisiile de specialitate. Astfel, primele cereri de finanțare pot fi analizate și avizate în următoarele săptămâni.

“Vom aproba primele cereri de finanțare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru a identifica constructorii. Astfel, construcția primelor creșe va putea începe. Ne dorim să avansăm vizibil, să sporim considerabil numărul creșelor, la nivel național, în timpul mandatului guvernului actual, având în vedere lipsa acută de locuri în creșe și angajamentul făcut de executiv în acest sens”, a declarat ministrul.

Până acum, ministerul a primit 128 de cereri de finanțare pentru construirea unor creșe noi, de la primării din toată țara.  “Necesitatea este evidentă, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniune, în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe, iar administrațiile publice locale au identificat această nevoie la nivelul comunităților. Totodată, aprobarea primită de la comisiile de specialitate arată că acest program de construire de creșe este unul viabil și bine pregătit. Invităm administrațiile publice locale, care încă nu au depus cereri, să facă demersurile necesare”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

Totodată, există și un acord al coaliției de guvernare privind finanțarea funcționării creșelor după construire. Aceste costuri vor fi preluate de la autoritățile locale la guvern, a conchis ministrul.

Din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin PNRR, au fost alocate 230 de milioane de lei pentru construirea de creșe noi, a amintit ministrul. Acesta a adăugat că informațiile necesare întocmirii cererilor de finanțare se află pe pagina ministerului și al Companiei Naționale de Investiții, precizează Serviciul Comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

PROTEST ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII FAȚĂ DE POSIBILE RESTRICȚII PENTRU CEI NEVACCINAȚI

Aproximativ 200 de persoane au protestat în Piața Universității, față de posibile restricții pentru cetățenii nevaccinați împotriva COVID-19.

Manifestanții au strigat lozinci precum: “Luptăm, luptăm, luptăm și câștigăm!”, “Libertate!”, “Nu ne vaccinăm!”, “Ieșiți din case!”, “Jos Guvernul!”, “Jos trădătorii!”, “Libertate, te iubim! Ori învingem ori murim!”.

Ei au pancarte pe care se pot citi mesajele: “Nu vrem domiciliu forțat”, “HoReCa liberă”.

Un participant la manifestație i-a îndemnat pe cetățeni să facă plângeri penale împotriva celor care îi dau afară de la serviciu, dacă nu sunt vaccinați împotriva COVID-19.

“Constituția României spune că toți suntem egali în fața legii. Vă informez că personal am formulat plângere la Consiliul Discriminării, urmează să depun cererile pentru afirmațiile discriminatoare cu tentă vicleană de a vicia consimțământul populației, adică de a vă înșela și a vă minți că, dacă nu vă vaccinați, nu vom avea ce căuta în mall-uri, în teatre sau în alte instituții. (...) Asta e intimidare”, a declarat una dintre protestatare.

La manifestație participă și senatorul Diana Șoșoacă și George Simion, copreședinte al AUR.

“Suntem alături de românii care nu vor ca vaccinarea să fie obligatorie”, a scris Simion pe Facebook.

Lasă un comentariu