PAS CU PAS, EUROPA SE ÎNDREAPTĂ SPRE VACCINAREA OBLIGATORIE

Distribuie pe:

Pe măsură ce crește numărul cazurilor de COVID-19, în Europa, accentul se pune tot mai mult pe convingerea persoanelor nehotărâte să accepte vaccinarea.

Până acum, măsurile au variat de la introducerea certificatelor COVID până la impunerea carantinei (lockdown) pentru cei nevaccinați.

Acum, însă, tot mai multe țări iau în considerare vaccinarea obligatorie. Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat o discuție pe această temă, în cadrul Uniunii.

Deși în multe țări există obligativitatea vaccinării pentru copii - de exemplu pentru imunizarea împotriva rujeolei - experții în etică spun că este mai dificil să le ceri adulților să se vaccineze.

Publicația euronews.com face o succintă prezentare a situației la zi privind vaccinarea în țările europene, concluzia fiind aceea că, per total, se fac pași către impunerea obligativității acesteia.

Austria

De la 1 februarie, vaccinarea va fi obligatorie, Austria fiind prima țară din UE și din Europa care trece la lockdown total. Decizia a fost luată la câteva zile după ce s-a încercat impunerea carantinei pentru persoanele nevaccinate, măsură urmată de decizia de extindere a carantinei la nivel național.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a spus că este singura modalitate de a ieși din cercul vicios al “valurilor” de virus.

Grecia

Grecia va începe să amendeze persoanele cu vârsta peste 60 de ani care nu se vaccinează. Amenda va fi de 100 EUR pe lună dacă vârstnicii nu se conformează acestei decizii până la 15 ianuarie.

Premierul Kyriakos Mitsotakis susține această măsură, explicând că persoanele în vârstă reprezintă 90% din decesele cauzate de COVID-19.

Din septembrie, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății din instituțiile publice și private să fie vaccinați. De asemenea, recent, au fost înăsprite restricțiile pentru cei nevaccinați.

Germania

Se așteaptă ca deputații să voteze obligativitatea vaccinării.

Olaf Scholz, care urmează să devină cancelar german la sfârșitul acestei luni, a spus că va avea loc un vot în Bundestag și că speră și crede că parlamentarii vor vota “pentru”.

Co-liderul Verzilor, Robert Habeck, care ar putea deveni vice-cancelar în noul guvern, a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur că “vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare a libertății individului. Dar protejează viața și, în cele din urmă, libertatea societății. Pentru a ține situația sub control, în viitor, și pentru a preveni un al cincilea val, acum trebuie să ne pregătim pentru obligația generală de vaccinare”.

Angela Merkel, care a spus, anterior, că vaccinarea nu va fi obligatorie, a declarat joi (2 decembrie) că, în noua situație (creată de creșterea numărului infectărilor), dacă ar fi membră în Bundestag, ar vota în favoarea acesteia.

Italia

Italia a fost una dintre primele țări europene care, încă în aprilie, au impus vaccinarea personalului din domeniul sănătății, în efortul de a-i proteja pe pacienți. “Vaccinarea este o cerință esențială pentru exercitarea profesiei”, a transmis Ministerul Sănătății din Peninsulă.

Recent, au extins această obligație asupra profesorilor și personalului administrativ din școli, precum și militarilor, poliției și pompierilor. Măsura va intra în vigoare din 15 decembrie.

În loc să impună vaccinuri în continuare, Italia și-a consolidat “certificatul verde”, care să ateste trecerea prin boală sau vaccinarea pentru accesul la spectacole, evenimente sportive și cluburi de noapte.

Mai mult, în perioada 6 decembrie 2021 - 15 ianuarie 2022, este în vigoare “super certificatul verde”, măsură adoptată în unanimitate de Consiliul de Miniștri și valabil doar pentru cei vaccinați sau vindecați, nu și pentru cei cu rezultat negativ la testul anti-COVID.

“Italia le face viața mai incomodă persoanelor nevaccinate pe măsură ce sărbătorile se apropie, excluzându-i din restaurante, teatre și muzee, pentru a reduce răspândirea coronavirusului și a-i încuraja pe sceptici să se vaccineze”, notează Associated Press. Poliția italiană poate verifica dacă mesenii din restaurante sau baruri au un permis de sănătate “super” verde care să ateste că fie sunt vaccinați, fie s-au vindecat de COVID-19. Dacă Germania și Austria se îndreaptă spre obligativitatea vaccinurilor, Italia înăsprește, în schimb, restricțiile asupra celor nevaccinați chiar în perioada sărbătorilor, în timp ce le permite celor care sunt vaccinați să-și desfășoare viața mai mult sau mai puțin în condiții normale. Începând de luni, 6 decembrie, oamenii trebuie să aibă un permis de sănătate pentru a accesa transportul public local și a sta în hoteluri - permis ce poate fi obținut și cu un test recent, cu rezultat negativ. La Milano, prefectul a spus că permisele de sănătate vor fi verificate înainte ca oamenii să fie lăsați să urce în metrou sau autobuze, menționează sursa citată.

Franța

Din septembrie, Franța a impus obligativitatea vaccinării pentru personalul din domeniul sănătății și asistenței sociale, pompierilor și lucrătorilor din transport. Persoanele ale căror locuri de muncă presupun contactul cu publicul trebuie să aibă un permis de sănătate care să demonstreze că sunt vaccinate sau vindecate de COVID-19 sau că au avut un test cu rezultat negativ.

Accesul la baruri, restaurante, săli de sport și multe alte evenimente necesită, de asemenea, un permis de sănătate.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a spus că vaccinarea obligatorie nu este “alegerea făcută de Franța”, explicând că este mai greu de aplicat pentru adulți decât pentru copii.

Regatul Unit

Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale începând de la 1 aprilie, a declarat secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, în noiembrie, pe măsură ce cazurile de COVID-19 au luat amploare.

Suedia

Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al sănătății a declarat pentru Euronews că guvernul nu intenționează să impună vaccinarea obligatorie.

“Continuarea vaccinărilor voluntare, construirea încrederii și sprijinirea cetățenilor să ia decizii pe bază de informații din surse sigure s-au dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a spus purtătorul de cuvânt.

De la 1 decembrie, Suedia a impus un permis COVID-19 pentru accesul la evenimentele publice cu peste 100 de persoane, în spații închise.

Permisul atestă că deținătorul a fost complet vaccinat, testat negativ pentru virus sau vindecat de COVID-19.

Ungaria

Vaccinarea este obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile publice.

Companiile private au dreptul să decidă dacă lucrătorii trebuie sau nu vaccinați.

Oficialii unguri, printre care și premierul Viktor Orbán, îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze cât mai curând posibil.

Danemarca

Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat miercuri că “și-ar dori foarte mult să fie el persoana care ia decizia”.

Danemarca a impus un permis COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ pentru a accesa o mare parte din sectoarele vieții publice, inclusiv restaurante, cinematografe și saloane de coafură.

Elveția

Guvernul Elveției afirmă că “din punct de vedere juridic, este exclusă o obligație generală a populației de a fi vaccinată”.

“Informațiile transparente și ușor de înțeles ar trebui să permită fiecărei persoane să ia decizia în mod liber”, se arată într-un comunicat al biroului de sănătate publică.

Guvernul sau cantoanele locale pot însă impune vaccinarea “grupurilor de persoane vulnerabile și anumitor persoane, în condiții foarte stricte”. Cu toate acestea, nimeni nu poate fi “forțat” să se vaccineze.

Printr-un referendum, elvețienii au votat, recent, în favoarea măsurilor anti-COVID-19, inclusiv menținerea utilizării permiselor de sănătate pentru a participa la evenimente din sfera vieții publice.

Letonia

Letonia aplică, deja, măsuri ce limitează activitatea persoanelor care nu sunt vaccinate.

Începând cu 15 decembrie, lucrătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare după COVID-19. În instituțiile de stat, această măsură se aplică și persoanelor care lucrează de la distanță.

Un permis COVID-19, care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală este, de asemenea, necesar pentru accesul în magazinele cu amănuntul, la evenimentele culturale și în restaurante.

Slovenia

Nu există vaccinări obligatorii pentru coronavirus în Slovenia, a declarat Ministerul Sănătății pentru Euronews.

“Suntem de acord cu președinta Comisiei Europene că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie dezbătută la scară UE. În orice caz, mai întâi este necesar să se ajungă la un consens socio-politic mai larg cu privire la posibila introducere a acestei măsuri”, a spus un consilier al Ministerului Sănătății. (surse: euronews.com, apnews.com, lanazione.it)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu