ÎN PREGĂTIRE - CARTEA DE IDENTITATE SECUIASCĂ

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) preconizează introducerea cărții de identitate secuiești, sens în care Comitetul permanent al Consiliului a supus, luni, dezbaterii publice proiectul de hotărâre aferent.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în Ținutul Secuiesc sau locuiește în afara acestuia, dar se declară secui și este de acord cu autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, așa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de CNS.

Documentul poate fi solicitat prin completarea unui formular, care trebuie să conțină, pe lângă datele personale, angajamentul solicitantului față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

În preambulul proiectului de rezoluție, CNS a reamintit că, în cursul pregătirii autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, a elaborat până acum Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, a trasat granițele administrative externe și interne ale Ținutului Secuiesc și a creat simbolurile acestuia: steagul, stema și simbolul prescurtat al ținutului. În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ținutului Secuiesc (Ziua Libertății Secuiești pe 10 martie și Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) și a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administrațiilor Locale Secuiești a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ținutului Secuiesc.

Introducerea cărții de identitate secuiască a fost inițiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că “în orice țară sau în oricare regiune autonomă a unei țări, elementul constitutiv cel mai important este populația care locuiește acolo, ai cărei membri acceptă constituția țării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”. (sursa-MTI)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu