AMERICA, DRAGOSTEA ȘI... ATENIENII

Distribuie pe:

* “Atenieni, vă stimez mult și vă iubesc; totuși voi asculta mai mult de Dumnezeu, care îmi poruncește mai mult decât voi; Eu cred în Dumnezeu ca niciunul din pârâtorii mei și mă las în seama voastră și a lui Dumnezeu ca să mă judecați”.

Socrate (470-399 î.d.Hr.), filosof grec, moralist, cu o educație bazată pe comentarii de texte, studiind muzica, gimnastica și gramatica. De la Socrate ne-a rămas peste timp principiul: “Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”, în care el îi critica pe aceia care se credeau în materie de cunoaștere alfa și omega, atunci când nu știau ceva.

***

* “Dragostea trebuie să-i unească pe toți frații, ca să trăiască în armonie, căci unde slăbește dragostea, acolo intră ura. Iar dacă Dumnezeu este iubire, atunci ura este diavolul. Și tot ce-i plin de iubire, are cu sine pe Dumnezeu, iar cel ce nutrește ură, are în sine pe diavolul. «Iubirea trebuie să fie în toți la fel și egală, căci numai astfel vor forma un suflet și un cuget»“.

Arsenie Boca (1910-1989), preot arhimandrid, pictor, scriitor, duhovnic renumit, vizionar, numit de popor “Sfântul Ardealului”.

***

* “America a fost descoperită de spaniolul Columb. Acesta s-a frâmântat o viață întreagă cu gândul și credința că înspre apus de patria sa, în largul apelor, trebuie să mai fie o lume nouă. În cumpăna acestei credințe a pus totul: și-a pus averea pentru construire de bărci... și-a pus tihna vieții... și-a pus viața. Primele încercări n-au reușit; era luat în derâdere de prieteni și cunoscuți, dar până la urmă a biruit. În clipele descălecării pe noul pământ, Columb a zis: “În numele Domnului și Mântuitorului meu Iisus Hristos, te iau în stăpânire, noua mea patrie!”

Dragii mei! Avem și noi o Patrie Cerească; de multe ori avem eșecuri, ispite, delăsări, îndoieli, dar dacă avem credință puternică și statornică, până la urmă vom găsi Pământul cel Sfânt promis de Domnul nostru Iisus Hristos. Ajută-ne, Doamne, să ne întâlnim cu toții... Acolo!

P.S. Doamne, Dumnezeule, a noastră este rușinea obrazului, a mai marilor noștri și a părinților noștri, căci noi am păcătuit Ție; A Domnului Dumnezeului nostru este milostivirea și îndurarea. Răzvrătitu-ne-am împotriva Lui. Și nu am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului nostru ca să umblăm în legea Lui, pe care ne-a dat-o nouă prin mâna slujitorilor Săi profeți” (Daniel cap. 9, vers. 8-10).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu