RISC DE AVALANȘĂ... SUS, LA MUNTE!

Distribuie pe:

Stratul de zăpadă în toată zona montană a județului Mureș (altitudine peste 1.400 m) este de aproximativ 40-80 cm, iar în zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin), grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 100-150 cm, informează reprezentanții Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, structură aparținând Consiliului Județean. Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, aceștia fac următoarele recomandări turiștilor:

* să țină cont de atenționările de vreme rea (cod galben - vânt, precipitații etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă;

* să fie echipați corespunzător traseelor abordate, iar în cazul în care consideră că au anumite probleme sau că au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului Salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice;

* să ia în considerare că timpul de parcurgere a unui traseu în condiții de iarnă se poate dubla față de cel afișat pe tablele indicatoare.

Salvamontiștii mureșeni nu recomandă următoarele trasee din masivul Călimani: cruce roșu, valea Ilva Mică - Vârful Rețitis (închis); cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului; triunghi albastru, valea Rusca - Vârful Tihu.

“Pericolul de avalanșă până la altitudinea de 1.700-1.800 de metri este de gradul 2 (risc moderat), iar peste 1.800 de metri avem pericol de avalanșă de gradul 3 (risc însemnat). Refugiile montane în Munții Călimani și în Munții Gurghiu în județul Mureș sunt deschise! Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante”, menționează reprezentanții Salvamont Mureș pe pagina lor de socializare, adăugând că, pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, echipele lor sunt - 24 din 24 de ore - în punctele de lucru din Lunca Bradului și Sovata, iar un echipaj de sprijin este în alertă în Târgu-Mureș. (I.S.)

Telefoane utile: 0728 28.94.42 dispecerat Salvamont Mureș, respectiv 112, pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu