SUPERSTIȚII LA CUMPĂNA DINTRE ANI

Distribuie pe:

De Revelion, în minutul magic în care vechiul an ne părăsește lăsând loc celui nou, se crede că cerurile se deschid, iar energiile, atât cele bune, cât și cele nefaste, venite de dincolo de înțelegerea noastră, ne influențează viitorul.

Credințe vechi și superstiții referitoare la noaptea dintre ani ne atenționează să luăm aminte la semnele pe care le primim și să facem ceea ce trebuie pentru a avea sănătate, noroc și bunăstare.

Iată cum prezintă click.ro aceste obiceiuri stranii, prezente peste tot în lume.

CREDINȚE COMUNE

În societățile arhaice, se credea că spiritele malefice se tem de zgomote puternice și de lumină. De aceea, în noaptea dintre ani, se aprindeau focuri mari și se făcea zgomot, pentru a îndepărta răul. În zilele noastre, focurile și tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde și pocnitori, care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Și clopoțeii sunați cu putere alungă spiritele rele.

Totodată, se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, de preferat de culoare roșie, care să îți aducă iubire și să te țină departe de deochi. Când gongul bate miezul nopții, trebuie să ai mâncare în farfurie și bani în buzunar. Iar dacă te săruți cu persoana iubită sub vâsc, vei avea parte de fericire alături de ea tot anul.

Nu împrumuta bani sau obiecte de preț și ai grijă să fii la zi cu datoriile sau cu taxele, iar... dacă nu ai apucat să duci gunoiul la timp, n-o face tocmai în noaptea dintre ani.

Nu te certa, nu te supăra și nu plânge pe 31 decembrie ori pe 1 ianuarie, ca să nu ai un an cu evenimente triste. Și, orice ar fi, nu povesti despre rude defuncte, accidente sau fantome, întrucât e noaptea în care spiritele umblă libere.

Despre copiii născuți pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viața.

IUBIRE

Deși cei mai mulți parteneri de pe mapanond se sărută sub vâsc, ca o dovadă supremă de iubire, irlandezele necăsătorite îl pun sub pernă, ca să își viseze ursitul (ca busuiocul, în tradiția românească).

Femeile nemăritate din Belarus așteaptă noaptea de Anul Nou ca să afle dacă se vor căsători. Ele țin în mână câteva boabe de porumb, cu care ademenesc un cocoș. Potrivit tradiției, fata căreia îi dă târcoale cocoșul se va căsători în anul următor.

Tot în speranța găsirii unui partener, brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. De obicei se poartă nuanțe vesele de roșu și galben.

Și în Venezuela, cei care își caută sufletul pereche poartă lenjerie roșie. În Ecuador, în schimb, lenjeria galbenă este preferată, ca aducătoare de optimism, iar tot ce este considerat rău este distrus prin arderea, la miezul nopții, a unor sperietori de ciori.

PROSPERITATE

Filipinezii poartă în noaptea dintre ani veșminte cu buline și pun pe masă mâncăruri în formă rotundă, având convingerea că vor avea parte de prosperitate, pentru că                            

cercurile invocă monedele. De asemenea, aruncarea monedelor la miezul nopții semnifică belșug.

Tot pentru belșug, belgienii ascund sub farfurie o monedă, pentru a avea bani tot anul. Grecii mănâncă de Revelion turta “Vasilopita” (denumită astfel după numele Sfântului Vasile), în interiorul căreia este ascuns un bănuț. Turta se taie exact la miezul nopții, iar cine nimerește bănuțul va avea noroc în anul care vine.

Portughezii de pe insula Madeira mănâncă 12 smochine, simbolizând 12 dorințe pentru anul ce vine, iar spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, câte unul pentru fiecare lună din anul ce urmează. În funcție de cât de dulce este, așa va fi și luna respectivă - mai bună sau mai dificilă.

NOROC

Vietnamezii cred că un zeu stă în fiecare casă, iar de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau cît de rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul călătorește pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obișnuiesc ca, de Revelion, să cumpere un crap viu, căruia îi dau drumul în rău.

Scoțienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.

În Danemarca, oamenii sparg farfurii în ușa vecinilor în noaptea de Anul Nou, cioburile fiind considerate aducătoare de noroc. Familia care are cele mai multe cioburi în fața casei va avea cel mai mult noroc în anul care vine. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu