SINGURĂTATEA ORĂȘENILOR, COMBĂTUTĂ PRIN CONEXIUNEA CU SPAȚIILE VERZI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Institutul Regal din Londra, citați de descopera.ro, susțin că sentimentul de singurătate al orășenilor este redus în mod semnificativ de contactul cu natura.

“Singurătatea este o problemă majoră pentru sănătatea publică și ea poate crește riscul de deces al unei persoane cu până la 45%, mai mult decât aerul poluat, obezitatea sau consumul excesiv de alcool.

Studiul nostru este primul care analizează cum poate afecta mediul înconjurător singurătatea și a folosit date în timp real, colectate prin intermediul unei aplicații mobile, în loc să depindă de memoria oamenilor.

Cercetarea a arătat că senzațiile de supraaglomerare au crescut sentimentele de singurătate în medie cu 39%. Însă, atunci când oamenii au putut vedea copacii sau cerul și au auzit ciripitul păsărilor, sentimentele lor de singurătate au scăzut cu 28%. Totodată, sentimentele de incluziune socială au redus singurătatea cu 21%, iar atunci când aceste sentimente au coincis cu contactul cu natura efectul benefic a crescut cu încă 18%.

Descoperirile noastre sugerează intervenții care să reducă singurătatea, respectiv măsuri specifice care să crească incluziunea socială și contactul cu natura, implementate în special în orașele dens populate.

Se știa și până acum că timpul petrecut în natură este benefic, deoarece spațiile verzi intensifică sentimentele de atașament, prin oferirea unei oportunități de a socializa. De asemenea, studiul a contestat perspectiva tradițională asupra orașelor ca fiind locuri care sunt întotdeauna nocive pentru sănătatea mintală și pentru singurătate.

Pentru cercetarea noastră, am colectat date de la cetățeni urbani din toată lumea. Oamenii au fost rugați de trei ori pe zi, o dată la două săptămâni, să răspundă la întrebări simple despre singurătate, supraaglomerare, incluziune socială și contactul cu natura, iar rezultatele arată că, pentru a scăpa de singurătatea morbidă, este suficient să te conectezi cu natura, cu spațiile verzi, destul de prezente chiar și în aglomerările urbane”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu