O MARE COMPANIE PLEACĂ DIN ROMÂNIA! VA FI JALE PENTRU ANGAJAȚI. ÎȘI ÎNCHIDE TOATE ACTIVITĂȚILE

Distribuie pe:

Probleme mari: o importantă companie va pleca din România și își va închide toate activitățile din țara noastră! Este vorba despre un mare producător francez.

Producătorul francez de zahăr Tereos a anunțat că este în procesul de consultare a sindicatului în vederea prezentării proiectului potențialei închideri a activităților din domeniul zahărului din România. Compania a încheiat un acord cu cooperativa agricolă Axereal pentru vânzarea participației sale.

Tereos este al doilea mare producător de zahăr din lume în funcție de volumul producției.

Producătorul francez de zahăr Tereos a încheiat un acord cu cooperativa agricolă Axereal pentru vânzarea participației sale la afacerea lor de malț și este în consultări cu sindicatele privind un plan ce vizează închiderea activităților din domeniul zahărului din România, potrivit unui document destinat investitorilor, relatează Reuters.

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcție de volumul producției, revizuiește o serie din afacerile sale, după schimbarea conducerii la finalul lui 2020. Noua echipă, care și-a exprimat temerile privind nivelul ridicat al datoriei grupului, a făcut din reducerea acesteia una din prioritățile de vârf.

În septembrie, compania Tereos a anunțat că va vinde participația minoritară la două societăți mixte din China, ca parte a reorganizării.

Într-un document publicat ca parte a lansării de obligațiuni săptămâna aceasta, Tereos anunță acordul cu Axereal. Tereos va vinde participația sa de 11,7% în Copagest, holdingul afacerii de malț a Axereal, și va cumpăra participația Axereal de 2,8% în Tereos Agro-Industries.

În plus, Tereos anunță că “este în procesul de consultare a sindicatului în vederea prezentării proiectului potențialei închideri a activităților din domeniul zahărului din România, în contextul previziunilor pesimiste”.

“De când a fost achiziționată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduș a acumulat pierderi substanțiale și s-a confruntat cu dificultăți, în special din cauza reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acțiuni menite să compenseze aceste evoluții”, a informat Tereos.

În iunie, sursele citate de Reuters au dezvăluit că Tereos vrea să își vândă operațiunile din China și România, în cadrul unui plan mai amplu al noii echipe manageriale destinat reducerii poverii datoriilor și îmbunătățirii profitabilității.

Afacerea Tereos din România avea 153 de angajați permanenți la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Tereos vrea să se concentreze pe activitățile din Europa și Brazilia și în viitor ar putea vinde alte operațiuni și ieși din parteneriate care nu sunt strategice, se arată în document.

Datoria netă a Tereos la 30 noiembrie 2021 se situa la 2,63 miliarde de euro, în creștere cu 263 milioane de euro, sau 11,1%, la 30 septembrie, dar câștigurile sunt solide, conform documentului.

Catalina Andreea Moisoiu

(www.capital.ro)

Lasă un comentariu