MOMENT OMAGIAL TRECUT-AU ANII - ZIUA CULTURII NAȚIONALE, LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

Vineri, 14 ianuarie 2022, a avut loc, la Sărmașu, reuniunea culturală intitulată Trecut-au anii, activitate desfășurată la Casa de Cultură Sărmașu, sub patronajul Primăriei și a Bibliotecii Liviu Rusu din localitate. Manifestarea, organizată de doamna Dinuca Burian, director al Bibliotecii, a fost dedicată personalității și creației lui Mihai Eminescu, dar și Zilei Naționale a Culturii Române.

Gazda evenimentului a urat bun venit invitaților, iar domnul primar, ec. Valer Botezan, a adresat cuvântul de deschidere, prin care a marcat importanța evenimentului, dar și preocuparea instituției și a comunității pe care o conduce pentru promovarea valorilor culturale și literare românești.

Cu acest prilej, a avut loc festivitatea de premiere a laureaților Concursului Interjudețean de interpretare poetică Dor de Eminescu, ediția a VII-a, Sărmașu, 2022. Înmânarea premiilor a fost realizată de către președintele juriului, domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, și doamna bibliotecar Dinuca Burian. Premianții, elevi ai Liceului Teoretic “Samuil Micu”, Sărmașu, au recitat poemele eminesciene, impresionând auditoriul prin talentul și sensibilitatea artistică. Pe pagina concursului va apărea în zilele următoare lista premianților la ediția a VII-a a concursului Dor de Eminescu, la care au participat atât elevi din țară, cât și din Republica Moldova și Ucraina.

Asociația Literară Creneluri Sighișorene a prezentat un scurt program artistic, domnul Traian Comșa interpretând la chitară cântece pe versurile marelui poet, Mihai Eminescu. Doamna redactor-șef, Gabriela Costescu, a prezentat invitații și activitatea literară a domnului av. Daniel Gârbuleț din Târgu-Mureș, care a recitat creații literare proprii, dedicate lui Eminescu, donând Bibliotecii Liviu Rusu din Sărmașu o colecție de 6 cărți, publicate sub pseudonimul Dan Lăzărescu, editate la Vatra Veche. Poeta Ani Vanda, din orașul Târnăveni, a prezentat invitaților revista Marea Târnavă Mică, publicată de aceeași editură.

Numărul 20 al revistei Creneluri Sighișorene a fost promovat de domnul Nicolae Băciuț, în calitate de tehnoredactor, și Gabriela Costescu - redactor- șef. Revista conține creații ale scriitorilor colaboratori, articole despre evenimente culturale, dar și o copertă valoroasă, realizată de domnul Valentin Tănase, artist plastic bucureștean.

Domnul Colonel în rezervă, Ilie Chiorean, fiu al orașului Sărmașu, a prezentat propria colecție de cărți dedicate poetului Mihai Eminescu, editate în anii '50, păstrate cu sfințenie în biblioteca personală, făcând referire la faptul că viața și cariera militară nu l-au împiedicat să adune valorile culturale și spirituale ale românilor.

Preotul Nicolae Gheorghe Șincan a dat citire unor texte ce s-au remarcat prin încărcătura spirituală, promovând valorile morale pe care domnia sa le păstrează în cărțile de autor, editate la Vatra Veche.

Pasionat de versul eminescian, domnul Nicolae Băciuț a recitat cu naturalețe și sensibilitate câteva creații ale Luceafărului poeziei românești, impresionând asistența.

În încheiere, doamna Dinuca Burian a prezentat expoziția de carte dedicată poetului național Mihai Eminescu și o expoziție de pictură, realizată cu prilejul evenimentului. A fost o zi încărcată de înalte trăiri spirituale și multă emoție.

Prof. CORINA RODICA BRÂNDAȘ

Lasă un comentariu