MOSCOVA A LANSAT O CAMPANIE DE DEZINFORMARE PENTRU A JUSTIFICA O INVAZIE ÎN UCRAINA, SUSȚINE MINISTRUL BRITANIC DE EXTERNE

Distribuie pe:

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia sâmbătă că s-ar fi lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina și să justifice o invazie militară, relatează Reuters.

“Rusia trebuie să-și înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare și să angajeze discuții veritabile”, menționează Liz Truss într-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar după un atac cibernetic care a vizat instituții ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un “fals pretext” pentru a lansa o operațiune militară dacă nu își atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferință de presă că SUA dețin informații potrivit cărora Rusia a poziționat un grup de militari pentru a organiza o operațiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenției de presă EFE.

Kirby a indicat că această presupusă operațiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numește “drapel fals”, adică o operațiune “concepută să arate ca un atac împotriva lor (a rușilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra” în Ucraina.

Paralel, a spus același purtător de cuvânt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora “actori de influență rusească” au început să răspândească provocări false ca din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât și pe rețele de social media “încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune”.

Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acționând în acest fel și a precizat că atunci când Washingtonul vorbește despre agenți “operativi ruși” care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernul rus.

Acești “operativi” pot varia de la agenți ai serviciilor de informații și securitate, până la soldați, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceștia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că “este dificil ca acest tip de activitate să se desfășoare pe cont propriu, fără cunoștința sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus”, potrivit EFE.

În pofida acestor acuzații, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina și a exprimat dorința guvernului american ca “diplomația să prevaleze”: “Administrația americană nu dorește să abandoneze eforturile de a rezolva această situație pe cale diplomatică”, a asigurat el.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei că “vor exista consecințe grave în cazul unei alte incursiuni” în Ucraina.

SUA oferă asistență militară Kievului și în prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Gărzii Naționale din Florida - un corp de rezerviști militari - se află în Ucraina, într-o misiune de instruire.

“Ei se află într-o misiune de asistență și consiliere, ce se desfășoară prin rotație. Este ceva ce facem de câțiva ani”, a explicat Kirby, care nu a dorit să specifice ce vor face aceste efective în cazul unei posibile incursiuni rusești.

SUA au lansat aceste acuzații împotriva Moscovei după o săptămână de intense discuții la Geneva, Bruxelles și Viena, în care reprezentanți ruși au avut întâlniri cu oficiali americani, precum și cu NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept “neîntemeiate” acuzațiile Washingtonului, conform TASS. (AGERPRES)

Lasă un comentariu