OAMENII SUNT MAI ATRĂGĂTORI CU MĂȘTI DE PROTECȚIE...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Cardiff, citați de descopera.ro, au fost surprinși să constate că, atât bărbații, cât și femeile au fost considerați mai arătoși cu o mască de protecție antiCovid care le ascunde jumătatea inferioară a feței.

“În studiile efectuate înainte de pandemia Covid-19, am constatat că măștile medicale reduc atractivitatea, deoarece sunt asociate cu boala sau cu afecțiunile. Acum, am dorit să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măștile au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască are vreun efect.

Așa am constatat că, în prezent, fețele oamenilor sunt considerate mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se datorează faptului că suntem obișnuiți ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre, iar acum le asociem cu persoanele care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, purtarea măștilor medicale ne liniștește și, astfel, să ne simțim mai bine în raport cu purtătorul.

Prima parte a cercetării a fost realizată în februarie 2021, când 43 de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor unor chipuri de bărbați fără mască, purtând o mască simplă din pânză, o mască medicală albastră sau ținând în mână o carte neagră simplă, care acoperă zona pe care o mască ar ascunde-o.

Participantele au spus că bărbații care purtau o mască de pânză erau semnificativ mai atractivi decât cei fără mască sau cei ale căror fețe erau parțial ascunse de o carte. Dar masca chirurgicală, care era doar una normală, de unică folosință, îi făcea pe cei care o purtau să arate și mai bine.

Pandemia a schimbat psihologia noastră în ceea ce privește modul în care îi percepem pe purtătorii de măști. Atunci când vedem pe cineva purtând o mască nu ne mai gândim că acea persoană are o boală, trebuie să ne ferim.

Acest lucru are legătură cu psihologia evoluționistă și cu motivul pentru care ne alegem partenerii. Boala și dovezile de boală pot juca un rol important în selecția partenerului. Anterior pandemiei, orice indiciu de boală ar fi fost un mare obstacol. Acum, putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măștile faciale nu mai acționează ca un indiciu de contaminare.

Este foarte posibil, de asemenea, ca măștile să îi facă pe oameni mai atrăgători, deoarece direcționează atenția către ochi (oglinda sufletușui).

În al doilea studiu, în care un grup de bărbați se uitau la femei cu măști, rezultatele au fost în mare măsură aceleași”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu