VALERIANA

Distribuie pe:

Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Mai este denumită și odolean, năvalnic, gușa-porumbelului sau iarba-pisicii.

Valeriana (Valeriana officinalis), cunoscută și ca heliotrop de grădină, este o plantă cu origini din Europa și Asia.

Valeriana: beneficii

Îmbunătățește calitatea somnului.

Valeriana are un efect sedativ, iar în ultimii 2000 de ani a fost folosită pentru a oferi o stare de relaxare și pentru a îmbunătăți somnul, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum artrite reumatoide, hipotiroidism, HIV sau stres post traumatic.

Reduce anxietatea. Valeriana este cunoscută și ca diazepam natural, datorită efectelor similare pe care le are în privința reducerii anxietății.

Îmbunătățește managementul stresului. Valeriana crește nivelul GABA (acidul gamma-aminobutiric) din creier, care este scăzut în perioadele scurte sau lungi de stres. De asemenea, reduce reacțiile fizice din timpul situațiilor stresante și reduce tensiunea arterială.

Îmbunătățește hiperactivitatea și nivelul de concentrare în cazul copiilor care suferă de ADHD.

Reduce crampele menstruale.

Valeriana poate suprima spasmele musculare, iar potrivit studiilor, inhibă contracțiile mușchiului uterin.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Valeriana ajută la întărirea vaselor de sânge și îmbunătățirea elasticității, toate acestea fiind benefice pentru sănătatea inimii.

Ajută la reducerea frecvenței convulsiilor epileptice.

Reduce amețeala.

Reduce problemele digestive.

Poate fi folosită acasă, ca remediu pentru crampele de stomac, deoarece în urma consumului se reduc spasmele          musculare.

Îmbunătățește memoria și funcția cognitivă. Persoanele în vârstă sunt mult mai vulnerabile în privința pierderilor de memorie și a altor tipuri de probleme cognitive cu care se confruntă după o intervenție chirurgicală.

Îmbunătățește fibromialgia. Baia în valeriană de trei ori pe săptămână timp de trei săptămâni ajută la îmbunătățirea dispoziției, a somnului și reduce durerea provocată de fibromialgie.

Previne bolile de rinichi. În cazul în care nivelul colesterolului este ridicat, valeriana protejează rinichii de boli care ar putea fi provocate de cantități mari de grăsime.

Valeriana: riscuri și efecte negative

Deși se presupune că în urma consumului de valeriană nu te supui riscurilor, studiile realizate de clinici au demonstrat că, de fapt, aceasta poate cauza și efecte negative asupra sănătății. Chiar dacă încă nu se cunosc toate riscurile, se presupune că valeriana trebuie consumată pe o perioadă mică de timp (4-8 săptămâni) în cazul adulților sănătoși.

Lasă un comentariu