“PACEA... LUMII"

Distribuie pe:

* “Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, orașele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în orașe, vecinii trebuie să se înțeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casa ta, trebuie să găsești pacea în propria inimă".

Lao Tzi, filosof chinez. Data nașterii este cel mai probabil datată în jurul veacului VI î.Hr. Este fondatorul “Taoismului" și autorul cărții de bază: “Cartea căii și a virtuții".

***

* “O pace definitivă va fi posibilă pentru toate statele și națiunile mari și mici când va fi dreaptă. Așadar, nu numai când statele mari, din calcul, vor renunța, la mijlocul războiului, la tratarea conflictelor dintre ele, dar și atunci când și restul statelor mici vor avea siguranța desăvârșită și garanția cinstită a autonomiei lor. O paceeternă va fi... dreaptă când nu vor mai exista mici națiuni asuprite".

Dimitrie Gusti (1888-1955), sociolog, filosof, estetician

***

3. “Domnilor rezbelatori (puteri care hotărăsc războiul), junime (tinerime) entuziasmată, oameni capabili a perfecționa omorul, arătați-ne, perfectați-ne ARMA PĂCII. E timpul de a da pace, avem altceva de făcut decât rezbelul (războiul), sfărâmarea puterii celui mai mare și tare, înfrățirea oamenilor, dezvoltarea tuturor artelor și științelor la umbra păcii. Domnilor rezbelatori cu puterile și armele voastre în lături! E timpul păcii! Lăsați pacea să trăiască! Trebuie ca bardul să nu își mai modeleze cântul după bubuitura bombelor. Trebuie ca omul de orice rasă, în orice parte a continentelor, să nu mai fie decât cetățean al lumii pașnice și egalitare".

Titu Maiorescu (1840-1917), critic literar, estetician, om politic

“Cetățeni ai lumii! - De la crearea tuturor existențelor de către Dumnezeu, s-au perindat prin lume tot felul de împărați, regi, domnitori, filosofi, înțelepți, sfătuitori, teoreticieni, care în timp au dispărut mai mult sau mai puțin. Ei se credeau nemuritori și ziditori de lume, niște adevărați zei... numai că realitatea este alta: Hristos, cel mai mare filosof al tuturor timpurilor, a dăinuit ca nimeni altul: ieri, azi și pentru mâine. Singura soluție a unui echilibru universal, vrem nu vrem, rămâne tot soluția Iisus Hristos. El este pacea, El a adus pacea, El va fi pacea. Trebuie doar să intrăm în școala lui Iisus și să urmăm Calea luminii care nu ne lasă să cădem în Calea întunerecului".

P.S. “Căutați pacea cu toți și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul Iisus Hristos" (Evrei cap. 12, vers. 14).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu