NOUTĂȚI EDITORIALE - ,,Iluminări. Pagini de publicistică”

Distribuie pe:

MĂRTURISIRI DIN SUFLET

Autoarea cărții de față este binecunoscută truditorilor culturii mureșene prin faptul că în tot ceea ce scrie pune PASIUNE, SIMȚIRE, SMERENIE și, ceea ce este foarte important, RESPECT față de cultura română, față de slujitorii ei, față de valorile care îi dau strălucire, perenitate și valoare. Așa că, de fiecare dată când simte că cineva anume a făcut lucruri bune pentru susținerea culturii noastre, pana ei se face mesagerul sufletului și începe a așterne pe hârtie, spre NEUITARE, tot ceea ce simte, știe, își aduce aminte despre persoana în cauză, spre a o OMAGIA și a-i prelungi nemurirea numelui și operei.

Scrierile Domniei Sale fac referire la datoria pe care noi, cei de astăzi, o avem în a păstra nealterată MOȘTENIREA CULTURALĂ și SPIRITUALĂ lăsată de moșii și strămoșii noștri, trăitori aici în huma jertfenicului Ardeal, dramul acela de înțelepciune, de curat, de bunăcuvință, de sfințenie, puse toate la un loc în mersul lumii înainte.

Acum, doamna profesoară Maria Matei, ființa cea plămădită din preamult smerit și bunătate omenească, din sinceră RECUNOȘTINȚĂ și NOSTALGIE pentru cei care i-au marcat sensul vieții, a simțit nevoia să ne lase gânduri scrise despre personalități pe care le-a cunoscut și care i-au fost sprijin moral, totul fiind, în mărinimoasa și nobila ei intenție, un OMAGIU. De astfel de cărți avem acum nevoie, tocmai pentru a nu se risipi în neant ceea ce s-a adunat bun și frumos de-a lungul timpului de neamul acesta trăitor aici, în GRĂDINA MAICII DOMNULUI.

Primul la care s-a oprit Domnia Sa spre a-i cinsti memori este distinsul OM DE CULTURĂ, scriitorul și gazetarul deosebit, dăruit cu har dumnezeiesc, mare patriot român, LAZĂR LĂDARIU, plecat e-acuma dintre noi. Lui îi dedică pagini de neuitat, dezvăluindu-ne câteva din întâlnirile avute cu acesta în cadrul cărora a fost îndemnată să scrie, a primit sfaturi prețioase, a fost susținută și încurajată, într-un cuvânt a fost făcută cunoscută în lumea scrisului și mai apoi în lumea cititorilor săi.

Pentru a întregi portretul “omului între oameni”, Lazăr Lădariu, autoarea a adunat material documentar cu referire la biografia acestuia, ca și despre alți oameni de cultură care l-au cunoscut și l-au apreciat, adăugând frânturi din antologia editată de Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor Români în memoria marelui dispărut, cuprinzând și fragmente din poeziile de mare sensibilitate, leac pentru sufletul nostru pe care ni l-a dat Lazăr Lădariu, considerând că în acest mod, ea, autoarea, îi poate mulțumi protectorului ei spiritual pentru câte a făcut cândva pentru ea.

Un alt capitol al cărții, foarte interesant și instructiv, face unele referiri și considerații în legătură cu VIRTUȚILE și VICIILE omenești, anume parcă vrând să ne atragă atenția să nu uităm de ele acum, când societatea românească s-a “nărăvit” peste măsură, când ne-am “întinat” prea mult cu toate păcatele lumești, când am uitat cu totul de smerenie și de respect, de cinste și adevăr, de drag de neam și de țară, de venerarea moșilor și strămoșilor noștri, cei atât de răbdători și de jertfelnici. Autoarea consemnează despre PRIETENIE, ADEVĂR, SENSIBILITATE, MINCIUNĂ, RĂUTATE, URĂ, VICLENIE, “bune și rele” definind trăsăturile de caracter și de comportament ale ființei umane. O vorbă mare spune că “așa cum suntem noi ca indivizi, așa este și societatea umană”, iar noi parcă acum suntem din ce în ce mai dedați păcatului, cel atât de îmbietor, dar atât de pieritor totodată. Tocmai de aceea este binevenit acest capitol acum, în mult prea mincinoasa și schimbătoare vreme, spre a nu “rătăci calea cea dreaptă”.

Înaltul slujitor al bisericii, al spiritualității și al culturii române, BARTOLOMEU ANANIA, omul de o înaltă noblețe sufletească, atât de drag sufletului autoarei, este prezentat într-un capitol aparte, în toată plenitudinea lui. Autoarea a căutat să scoată în evidență mai ales înțeleptele sale cuvinte, lăsate ca un îndreptar creștinesc pentru noi, cei care, așa cum am mai spus, suntem acum într-un moment de cumpănă pentru viața și moralitatea nației noastre. Susținute cu argumente, îndemnurile înaltului ierarh sunt atât de binevenite când avem atâta nevoie de modele ce să ne arate atât greșelile făcute, cât și căile de îndreptare, pentru a nu ne pustii sufletește, pentru a rămâne mereu sub umbra ocrotitoare a dumnezeiescului ceresc.

Este cât se poate de binevenită amintirea vieții înaltului ierarh pentru a învăța din ea toate cele de cuviință în orânduirea vieții noastre, mai ales că înaltul Ierarh a fost pentru noi, toți, pentru o lungă perioadă de timp, “troița cea veghetoare de conștiință” a acestui năpăstuit neam românesc. Mulțumim autoarei că nu l-a uitat, că-i ține mereu în atenție numele și faptele, redându-ne în acest fel, spre neuitare, o mare personalitate românească care să ne țină trează conștiința de neam și țară.

În cuprinsul cărții mai sunt înserate câteva mici capitole referitoare la semnificația și importanța unor zile de sărbătoare din calendarul creștin-ortodox, rolul femeii în societate în accepțiunea bisericii, acțiuni de răsunet făcute în acest sens (seminare internaționale, lansări de carte pe această temă etc.) și altele.

Menționez că apariția cărții de față a necesitat multă muncă concretizată în căutări de documente, de materiale fotografice, făcându-se mai multe selecții, adăugiri, dar, în cele din urmă, a meritat tot acest efort al autoarei, pentru că Domnia Sa a pus suflet, efort, zbatere, resurse financiare spre a ieși ceva așa cum și-a dorit. Ce păcat că nu sunt mai multe astfel de persoane ca doamna Maria Matei, care, din când în când, să ne reamintească nouă, tuturor, că neamul acesta a avut atâția oameni de seamă care prin pilda și stăruința lor ne-au ținut pe dreapta cărare a mersului nostru prin istorie și că aceștia nu trebuie uitați niciodată. Iar Domniei Tale, iubită autoare, pentru toată această împovărătoare muncă făcută până acum în folosul tuturor, îl rugăm pe Măritul cel Iertător și Mântuitor al lumii noastre să te îndestuleze, atât cât El o vrea, cu har și multă sănătate, spre a ne bucura încă o bună vreme inimile și sufletele cu scrisul tău.

În cursul anului 2021, la Editura Cezara Codruța Marica din Târgu-Mureș, a fost publicată cartea ,,Iluminări. Pagini de publicistică”, de Maria MATEI.

MIRCEA DORIN ISTRATE, Președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș

Lasă un comentariu