CĂRĂRI PIEZIȘE (LV) MILIȚIENII

Distribuie pe:

Înmatricularea

- Ce cauți pe aici, Radule?

- Am fost așa de ocupat în aceste săptămâni că nu mi-am găsit timp să înscriu mașina și mâine îmi expiră dovada provizorie de circulație. Nu știam că Biroul de înmatriculări auto are program numai până la ora 10.

În curtea Inspectoratului Județean de Miliție, Radu l-a întâlnit pe colonelul Bote. Acesta, cu un dosar în mână, intenționa să intre în corpul de clădire de unde ieșise Radu.

- Și zici, că ți-ai luat mașină nouă?

- Nouă, nouță. Acum a fost scoasă din “cuptor”.

- Hai cu mine, să încercăm să-ți rezolvăm problema.

Colonelul Bote era șeful departamentului de circulație din Inspectoratul Județean de Miliție. Era mic de statură, avea ochi căprui, sprâncene groase, păr șaten și o față agreabilă pe care se putea citi blândețea și sinceritatea. Atent cu fiecare om care-i solicita sprijinul, era recunoscut pentru atitudinea plină de afecțiune, de bunăvoință și de grijă față de omul în necaz și cântărea cu luare-aminte toate posibilitățile de rezolvare favorabilă a fiecărei cereri. Și-a terminat studiile la Academia Militară ca șef de promoție.

- Măi băieți, ia luați voi actele acestea și dați-i lui Radu un număr de înmatriculare. Radule, cum îl vrei, cu soț sau fără soț? Număr mare sau număr mic? Spune-ne, cum îl vrei?

- Ei, na. Dați-mi un număr, oricare ar fi el. Chiar cum arată nu mă interesează, numai să nu-l mai aibă și alte mașini.

- Adică cum, cum să înțeleg?, întreabă colonelul Bote. Ce, noi dăm același număr la două sau la trei mașini?

- La trei nu, dar la două am văzut.

- Nu se poate. Așa ceva nu se poate întâmpla la noi.

- Nu?

- Nu!

- Ei, bine. Numărul de înmatriculare 1444 îl are și un Wartburg albastru și o Dacie roșie, după cum numărul 202 îl are o Skodă și o Pobedă.

- De unde știi?

- Le-am observat pe stradă. Au trecut pe lângă mine de nenumărate ori.

- Ce, vrei să spui că tu te uiți la numerele de înmatriculare ale automobilelor?

- Ei, da. Din liceu am rămas cu un obicei mai plăcut, mai neplăcut să mă uit la tablele de înmatriculare ale automobilelor și să mă întreb, acolo unde se poate, ce eveniment istoric a avut loc la data indicată de numărul mașinii.

- Doctore, cum ți-a venit trăsnaia asta?

- A, nu-i nicio ciudățenie. Este un joc, un fel de rebus cu cifre magice, și cu enigme. Vezi că trece pe lângă tine o Dacie combi cu număr 1774, gândul te duce la Tratatul de pace de la Kuciuk-Kainargi după războiul Ruso-Turc. Numărul de înmatriculare 1475 este bătălia de la Podul înalt. Am văzut numărul de mașină 1624. Ei, la Battery Park, în Manhattan, există o placă comemorativă, la care nu se uită nimeni, cu toate că este mai importantă decât Statuia Libertății. Pe ea scrie 24 Mai 1624, data la care a luat ființă New Amsterdam, viitorul New York, teritoriu cumpărat de la indieni, cu 24 de dolari. Numărul de înmatriculare 1215 îți amintește de Magna Carta prin care parlamentul a limitat prerogativele regelui Ioan, iar numărul de înmatriculare 1821 te duce cu gândul la Tudor Vladimirescu.

(Va urma)

Dr. ONORIU IUNIU CORFARIU

Lasă un comentariu