IERI A EXPIRAT ULTIMATUMUL DAT DE SINDICATELE DIN ÎNVĂȚĂMÂNT PREMIERULUI CIUCĂ. UNDE A DISPĂRUT ACORDUL?

Distribuie pe:

Federațiile sindicale din învățământ îl acuză pe premierul Ciucă pentru că nu s-ar fi ținut de cuvânt și cer partidelor din coaliția de guvernare să declare public dacă susțin sau nu semnarea unui acord, în caz contrar existând riscul escaladării conflictului din Educație.

În urmă cu trei săptămâni, un protest al profesorilor a fost organizat la Guvern și la sediile PSD și PNL, din cauza nemulțumirilor privind majorarea salarială din ianuarie.

În comunicatul Guvernului la care se face referire, se menționau, printre altele, următoarele: “Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ . Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.

“Știm cu toții că pentru un militar de carieră, cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri. După întâlnirea cu Premierul din data de 21 ianuarie 2022, am sperat că, în sfârșit, Guvernul condus în prezent de un general al Armatei Române își va schimba atitudinea față de sistemul educațional, subfinanțat de 30 de ani. (...)”, arată sindicatele din Învățământ, într-un comunicat de presă.

“Timp de aproape două săptămâni, am așteptat draft-ul documentului promis. Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort. De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes”, au transmis reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ într-un comunicat de presă comun.

Aceștia afirmă că în data de 4 februarie 2022, când Acordul ar fi trebuit semnat de prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, au aflat că, în realitate, Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri, fiind oferită, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

“Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare. (...) Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii. De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația”.

De asemenea, liderii acestor federații consideră că premierul trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece “această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ”.

Lasă un comentariu