DIN FARMACIA BUNICII

Distribuie pe:

Omul societății contemporane devine din ce în ce mai atașat naturii. În vederea menținerii sănătății sau a tămăduirii unor boli, el apelează tot mai des și cu mai multă încredere la medicamentele de origine vegetală.

În flora țării noastre, care numără aproximativ 3.600 de plante superioare, se întâlnesc variați reprezentanți ai plantelor medicinale și aromatice. Astfel că din 9 specii care cresc pe teritoriul țării, una își găsește întrebuințări în medicină.

Medicina populară românească a acordat astfel un rol însemnat plantelor oferite cu atâta dărnicie de natură. Ele au fost cunoscute și folosite încă de pe vremea dacilor, contemporanii oferind doar o bază științifică cercetărilor. Pe această bază s-a născut o nouă ramură a științelor medicale - fitoterapia.

CEAPA

Cunoscută încă de pe vremea romanilor, e aproape la fel de prezentă în alimentația noastră precum... “sarea în bucate”, este însă și plantă de leac. În scopuri medicinale se folosesc bulbul, sucul și frunzele (de la ceapa verde).

Dintre proprietățile cepei pot fi enumerate: stimulent general și al sistemului nervos, hepatic și renal; diuretic puternic (dizolvant și eliminator al ureei și al clorurilor); antiseptic și antiinflamator (se comportă ca un antibiotic față de stafilococi); echilibrant glandular, hipoglicemiant, antisclerogen și antitrombotic; vermifug; afrodisiac; curativ al pielii; expectorant, antitusiv, emolient sedativ, calmant.

Este indicată în edeme cardiace și renale, pleurezie, ascită, afecțiuni respiratorii: guturai, bronșită, astm, laringită (infuzie din muguri de brad cu cinci cepe la un litru de apă și 10 grame de miere, câte 1-2 căni pe zi), varice, tromboflebite (suc de ceapă și miere), asteroscleroză, paraziți intestinali, surmenaj fizic și intelectual, astenie, infecții intestinale și urinare, insomnii, litiază urică, gută (decoct, două căni pe zi), diabet, obezitate, gripă.

Ceapa se folosește crudă în cure naturiste sau preparată termic (în afecțiunile digestive și respiratorii). Supa de ceapă (2 cepe tăiate felii subțiri și macerate în 1-2 litri apă, se bea un pahar între mese și unul seara, la culcare, timp de 15 zile) pentru indigestii, balonări, colici abdominale, gripă. Contra reumatismului este bun un decoct din 3 cepe tăiate, necurățate de foițele învelitoare și fierte 15 minute într-un litru de apă, băut dimineața și seara.

Extrem de folositoare sunt cataplasmele cu ceapă coaptă la cuptor pentru abcese, arsuri, furunculoză; în cazul înțepăturilor de viespe, se freacă zona, 1-2 minute, cu ceapă crudă.

Lasă un comentariu