NOI REGULI PENTRU ACORDAREA TICHETELOR CADOU

Distribuie pe:

Începând cu această lună (februarie 2022), se aplică noi reguli pentru angajatorii care le oferă salariaților, cu diverse ocazii, tichete cadou.

Astfel, conform OUG nr.130/2021, singurele vauchere cadou pentru care nu se calculează contribuții sociale sunt cele acordate de Crăciun, de Paști, de 8 Martie, de 1 Iunie, tichete de masă, vouchere de vacanță, tichete de creșă și tichete culturale. Pentru aceste tichete, angajatorii plătesc în continuare doar impozit pe venit.

Totodată, plafonul până la care aceste cadouri sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale a crescut de la 150 la 300 de lei de persoană. De asemenea, tichetele cadou nu se mai pot acorda altor persoane decât salariaților proprii.

În schimb, angajatorii care oferă vouchere cadou de ziua salariatului, de ziua firmei sau cu alte ocazii, ei vor plăti, atât impozit, cât și contribuții sociale, respectiv impozit pe venit (10%), contribuții sociale pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă-șomaj (2,25%).

Guvernul motivează că schimbarea tratamentului fiscal pentru tichetele cadou s-a impus pentru a contracara efectele negative identificate, printre care posibilitatea plății veniturilor salariale sub forma tichetelor cadou, având în vedere regimul fiscal vechi al exceptării acestora de la plata contribuțiilor sociale obligatorii.

“Această practică ducea la diminuarea încasărilor la bugetele de stat, nu erau valorificate în sistemele de asigurări sociale veniturile obținute sub forma tichetelor cadou, fapt ce putea avea ca efect și diminuarea viitoarelor venituri din pensii ale salariaților ce le primesc, și producea distorsiuni concurențiale pe piața muncii”, precizează Executivul. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu