FOCUL BACTERIAN - POATE LICHIDA POMICULTURA DIN GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI

Distribuie pe:

Dacă nu se intervine, în câțiva ani nu vom mai avea pomi fructiferi în grădina de lângă casă datorită unei boli grave - “Focul bacterian al rozaceelor”. Boala este provocată de o bacterie, Erwinia amyloflora, și afectează pomi fructiferi, mărul, părul, gutuiul, arbuști fructiferi, dar și specii din flora sălbatică. Bacteria atacă frunzele, florile și trunchiul. Se răspândește foarte ușor, provocând uscarea pomului, chiar întregii plantații. “Cadou” de la americani, a fost semnalată pe teritoriul României în anul 1992. Focul bacterian al rozaceelor se manifestă prin aspectul pălit sau ars al inflorescențelor, la începutul primăverii. Treptat, bacteria se extinde către frunze și lăstarii tineri sub formă de ulcerații de culori diferite, de la alb la galben roșu închis și ruginiu, pe scoarța pomului se poate observa un mucus bacterian. Apoi sunt afectate frunzele verzi, prin apariția unor zone negre, necrozate. La pomii afectați, frunzele nu cad din pom, deși sunt maronii, uscate. Cele mai afectate specii pomicole sunt gutuiul și părul, dovadă și faptul că nu mai prea avem pere românești pe piață, doar din import.

Boala se transmite de la un pom la altul, prin uneltele folosite în livadă, la tăierea pomilor bolnavi, prin păsări, insecte și vânt, chiar și prin albine. Lăstarii afectați se usucă și se apleacă sub forma unei cârje. La soiurile sensibile, în scurt timp se usucă tot pomul.

Ing. Vasile Hangan, administratorul unei renumite livezi în Reghin, specialist cu experiență în practica horticolă, ne-a declarat că domnia sa a reușit să prevină atacul cu această bacterie prin măsuri de igienă culturală și tratamente fitosanitare. Recomandă cetățenilor care dețin pomi fructiferi în grădina de lângă casă sau în exploatații pomicole mici să dezinfecteze cu alcool sau clor uneltele folosite la tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Dacă primăvara, în luna mai apar pe lăstari forme de boală, sub formă de cârjă a lăstarilor, exudat bacterian sub forma unei lacrimi ruginii, trebuie intervenit de urgență cu tratamente, cu un fungicid pe bază de cupru. Lăstarii afectați se taie cu foarfeca și se ard. Se recomandă tăierile sub zona afectată cu 30-40 cm., apoi se face un tratament, o stropire cu zeamă bordoleză și Aliette, un fungicid foarte eficient. Ing. Vasile Hangan recomandă tratamente preventive tot cu produse pe bază de cupru și respectarea cu strictețe a unei igiene culturale.

Având în vedere faptul că boala este foarte periculoasă, transmițându-se ușor și prin materialul săditor, este recomandabil să achiziționați puieți din surse sigure, în stare să vă ofere un certificat de calitate. Mai există un aspect pe care, cei cu grădină lângă casă, trebuie să-l aibă în vedere: În cazul că aveți suspiciuni despre apariția în livada dumneavoastră a bolii, este bine să recoltați o porțiune din lăstarul atacat și să vă prezentați la un consult pentru o diagnosticare exactă și recomandarea tratamentului la Unitatea Fitosanitară Mureș, din Mureșeni, unde dr. ing. Marian Pogăcean și specialiștii de acolo vă oferă consultații gratuite. Ziarul de suflet al mureșenilor, “Cuvântul liber”, vă oferă și în acest an informații prețioase privind tratamentele fitosanitare în agricultura județului Mureș, prin publicarea periodică a Buletinelor de avertizare emise de Unitatea Fitosanitară Mureș. Nu ezitați să vă reînnoiți abonamentul la ziarul “Cuvântul liber” pentru a vă informa despre aspecte la zi din agricultura mureșeană și din țară!

VASILE BOTA

Lasă un comentariu