CONSUMUL MARE DE LEGUME NU ESTE SUFICIENT PENTRU PREVENIREA BOLILOR CARDIACE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitățile Oxford și Bristol, în colaborare cu specialiști de la Universitatea Chineză din Hong Kong, citați de descopera.ro, susțin că, deși legumele sunt benefice pentru starea de sănătate, consumul lor în cantități mari nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral.

Deși riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mănâncă cele mai mari cantități de legume (în special, legume crude) în comparație cu cele care mănâncă cele mai mici cantități de legume, am considerat că acest rezultat ar putea fi explicat și prin alți factori, printre care stilul de viață al participanților la studiu (dacă fumau sau consumau alcool), locurile de muncă, veniturile și dieta generală.

Astfel, am descoperit că, singur, consumul mare de legume nu este o dovadă de efect protector asupra frecvenței de apariție a afecțiunilor cardiace și ale sistemului circulator.

Ceea ce oamenii mănâncă în plus față de legume, cât de multe exerciții fizice practică, precum și locul și felul în care trăiesc reprezintă factori care au un impact mai mare asupra stării de sănătate.

Totuși, oamenii care au o dietă bazată pe multe legume mănâncă mai puține alimente bogate în calorii și mai puține grăsimi, consumând totodată mai multe vitamine și antioxidanți, care pot să prevină procesul de deteriorare a celulelor din organism, iar o dietă echilibrată reduce riscul de apariție pentru multe boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer.

Oamenii care mănâncă multe legume crude beneficiază de o scădere a riscului de boli cardiace, deoarece prin gătitul legumelor se elimină nutrimente importante, precum vitamina C, iar uleiul și grăsimea folosite la gătitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la creșterea cantității consumate de sare și de grăsimi, doi cunoscuți factori de risc pentru bolile cardiace”, explică oamenii de știință. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu