ACCIZA LA CARBURANȚI VA FI REDUSĂ LA JUMĂTATE, S-AR PUTEA PRELUNGI ȘI PLAFONĂRILE DIN ENERGIE

Distribuie pe:

Liderii partidelor din coaliția de guvernare au ajuns, marți, la un acord de principiu privind reducerea la jumătate a accizei la carburanți, au precizat surse politice, însă vor să se asigure că prețurile nu vor fi majorate înainte de introducerea acestei măsuri.

În urma discuțiilor din ședința coaliției, plafonarea prețului la energie ar urma sa rămână în vigoare și să se prelungească pentru o perioadă de timp scurtă, o lună, iar Guvernul să caute și alte măsuri pentru a menține prețurile la energie, inclusiv o discuție cu Comisia Europeană pentru o piață reglementată.

De asemenea, liderii coaliției au ajuns la un acord de principiu și pe reducerea accizei la carburanți la jumătate, pentru câteva luni, măsura urmând să intre în vigoare cu data de 1 aprilie.

S-a discutat, de asemenea, și de introducerea unui plafon al adaosului comercial, pe tot lanțul de producție.

Câciu confirmă

“Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, marți, pe Facebook.

“Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a conchis Câciu.

Ce spun Ciolacu și Cîțu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanțelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. El arăta că “o intervenție, pe o perioadă limitată, de înjumătățire a accizei, ar avea și un efect benefic asupra inflației”, iar prețul ar scădea cu 1,2 lei/litru.

Pe de altă parte, USR a depus un proiect de lege pentru scăderea TVA la carburanți, de la 19 la 5%,

Surse liberale au afirmat că Florin Cîțu va susține propunerile liberale, referitoare la reducerea CAS și reducerea TVA la 17%, dar în egală măsură va susține orice scădere de taxe si contribuții, precum reducerea accizei la carburant.

Lasă un comentariu