O PAGINĂ DE ISTORIE

Distribuie pe:

“În așteptarea viitorului, moment prielnic independenței, naționalismul ucrainean se repliază - întărindu-se economic și militar, precum și prin expansiune teritorială - în cadrul Uniunii. În 1991, destrămarea Uniunii Sovietice va găsi Ucraina putere nucleară, cu ieșire strategică la Marea Neagră și cu teritoriul substanțial mărit față de 1922 (în dauna României, Poloniei, Cehoslovaciei și Rusiei).

Prima expansiune survine imediat după semnarea pactului Molotov - Ribbentrop. După ce, la 1 septembrie 1939, Germania invadase Polonia, la 17 septembrie, Armata Roșie pătrunde în Polonia pe toată frontiera de est. Granițele unionale ale R.S.S. Ucrainene sunt extinse spre est, până la Vistula.

A doua expansiune este în dauna României și este o urmare directă a pactului Ribbentrop - Molotov. Prin agresiunea din iunie 1940 asupra României, Uniunea Sovietică ocupă Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. Nordul Bucovinei, nordul și sudul Basarabiei și ținutul Herța sunt înglobate R.S.S. Ucrainene; restul Basarabiei, împreună cu o parte din R.A.S.S. Moldovenească (transnistreană) formează Republica Socialistă Sovietică Moldovenească.

Al treilea moment de expansiune a Ucrainei este după cel de-Al Doilea Război Mondial, când părți din Cehoslovacia antebelică, ocupate în 1939 de Ungaria, sunt anexate de Uniunea Sovietică și incluse în granițele R.S.S. Ucrainene.

În sfârșit, în 1954, ucraineanul Nikita Sergheevici Hrușciov, în calitatea sa de prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, transferă Crimeea de la R.S.F.S. Rusă la R.S.S. Ucraineană, ca satisfacție dată naționalismului ucrainean la 300 de ani de la Vossoedinenie (unirea cu Rusia, decisă la 18 ianuarie 1654, de către Rada de la Pereiaslav).

E normal ca Ucraina să aibă «serioase temeri legate de capacitatea ei de a supraviețui, de a se legitima ca stat și defini ca identitate», când ea înglobează teritorii care au aparținut României, Poloniei, Cehoslovaciei și - deloc banal - Rusiei, când expansiunea ei teritorială este urmarea unui șir de agresiuni și rapturi teritoriale ale Uniunii Sovietice, la care R.S.S. Ucraineană a luat parte și cărora actuala Republică Ucraina le este beneficiară. Nu în ultimul rând, cadoul făcut de către Hrușciov R.S.S. Ucrainene, din teritoriile Rusiei istorice - Crimeea, perla Mării Negre - se dovedește a fi un dar otrăvit pentru Ucraina independentă.”

Din cartea: Istoria unei trădări naționale - Tratatul cu Ucraina”, prof. dr. Tiberiu Tudor, 2000.

Lasă un comentariu