PROTOCOL DE COLABORARE SEMNAT DE SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ ȘI INSTITUTUL “MATEI BALȘ”

Distribuie pe:

La 28 februarie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu- Mureș a semnat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” București un protocol de colaborare privind limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene.

Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”este promotorul proiectului “Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, iar SCJU Târgu-Mureș devine Spital Pilot.

Proiectul, avându-l ca manager pe prof. univ. dr. Sorin Aramă, este realizat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică, având sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, beneficiind de un buget total de 1.741.154 euro.

“Acest proiect contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică și abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme din Europa și de la nivel global: infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, care au consecințe severe nu numai pentru sănătatea umană și animală, ci și pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acțiune urgentă și coordonare intersectorială”, se arată în comunicatul de presă dat publicității cu prilejul semnării acordului de colaborare, la care au participat peste 20 de profesioniști din domeniul sănătății.

Potrivit reprezentanților Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București - dr. Cătălin Apostolescu și dr. Adrian Marinescu - rezistența la antibiotice este un fenomen amplu și foarte grav, existând pericolul ca, în viitorul apropiat să asistăm la pierderea tuturor antibioticelor, ceea ce ar însemna nu doar eșecul tratamentului infecțiilor, ci și al unei părți semnificative din medicina modernă, a cărei temelie au constituit-o chiar antibioticele.

Strategia propusă urmărește alinierea demersului țării noastre la cerințele internaționale privind infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) și utilizarea de antibiotice, prin adoptarea Strategiei OMS și a recomandărilor europene pentru controlul rezistenței la antimicrobiene. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu