VICEPRIMAR TÂRGU-MUREȘ, ALEXANDRU GYÖRGY: ACUM ESTE MOMENTUL SĂ AJUTĂM!

Distribuie pe:

Trăim vremuri complicate, în care frica de pandemie este înlocuită treptat de îngrijorări privind situația de la granița României. Ce poate face o administrație responsabilă, cum au influențat prioritățile orașului lupta cu Covid-19 și mai nou, valul de refugiați, care au ajuns in-clusiv la Târgu-Mureș, aflăm dintr-un interviu acordat de viceprimarul PNL Alexandru György cotidianului “Cuvântul liber”.

- Care sunt investițiile susținute de grupul liberal din Consiliul Local Târgu-Mureș și aprobate în noul buget?

- Grupul liberal, din care fac parte, susține toate proiectele din bugetul aprobat pe 2022. În ce mă privește, în mod evident, sunt interesat cu precădere de proiectele din domeniile pe care le-am declarat ca prioritare de la preluarea mandatului, mai ales că multe dintre acestea provin de la direcțiile și serviciile pe care le coordonez. Accentul cade pe domeniile educație și infrastructură. În ce privește educația, susținem ca grup politic din Consiliul Local Târgu-Mureș, alături de colegii din UDMR, cu care formăm majoritatea, demararea construcției unui campus școlar din 2022, alocări pentru burse școlare și premii, inclusiv pentru premiile “Gaudeamus” și “Excelență în Învățământ” instituite din 2021 și “Excelsior”, pentru șefii de promoție de la nivel gimnazial, pe care le-am propus și votat la începutul acestui an. De asemenea, se regăsesc în bugetul pe anul 2022 proiecte care s-au bucurat de succes și în primul an de mandat și pe care le continuăm, legate de reparații și investiții în infrastructura școlară, dotări cu materiale didactice moderne digitale pentru unitățile școlare din Târgu-Mureș, precum table interactive, Playform, biblioteca virtuală etc. Un alt proiect important pentru care am alocat fonduri în bugetul pe acest an se referă la siguranța copiilor noștri și nu numai, mai exact la servicii de supraveghere video în zona școlilor din municipiu, dar și a parcurilor. În domeniul infrastructură, veți remarca în bugetul pe acest an alocări pentru proiecte mari, precum reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona Vest-Centru a municipiului, reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul cartier Tudor Vladimirescu - 22 Decembrie 1989, execuție lucrări - tronsoanele 3 și 6 ale inelului ocolitor.

Alte proiecte mari, pe care le dezvoltăm cu fonduri proprii, dar și guvernamentale și europene nerambursabile, răspund unor nevoi reale la nivelul municipiului. Aș aminti, dintre acestea, autobuzele pentru înnoirea parcului auto al Transport Local (diesel, electrice și hibrid) și construcția a două noi creșe, cu 110 și, respectiv, 40 de locuri. Toate propunerile din domeniul educație vin în urma conlucrării cu Direcția Școli, a cărei activitate o coordonez. Majoritatea celor din domeniul infrastructurii sunt multianuale și le continuăm, cu precizarea că aici o contribuție importantă o are Direcția Tehnică, pe care de asemenea o coordonez. Serviciul Administrația Domeniului Public, aflat în coordonarea mea, se ocupă cu gestionarea proiectelor cu fonduri europene în vederea modernizării transportului public de călători în Târgu Mureș și de achiziționare de autobuze noi. Construcția celor două noi creșe implică de asemenea colaborarea, atât cu Direcția Tehnică, cât și cu conducerea executivă a municipiului - adică primarul și celălalt viceprimar - și a unor direcții din subordinea acestora. Alte propuneri, aparținând grupului politic liberal din Consiliul Local Municipal Târgu-Mureș din care fac parte, pe care le susțin, se referă la realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția unei parcări supraetajate de peste 200 de locuri în zona Liceului Sanitar și la proiectul unui pod nou peste râul Mureș, între cartierele Unirii și Aleea Carpați, care va fi depus spre finanțare pe programul guvernamental “Anghel Saligny”.

- Ce măsuri au fost luate de Direcția Școli în vederea combaterii pandemiei și a dezvoltării sistemului școlar în Târgu-Mureș?

- Direcția Școli gestionează cabinetele școlare și activitatea centrelor de vaccinare. Pe tot parcursul anului trecut, s-a preocupat de achiziția și dotarea unităților de învățământ din municipiu cu materiale igienico-sanitare, inclusiv dezinfectanți pentru combaterea Covid-19 și materiale de protecție. Am alocat sume importante în acest sens și vom continua să o facem. Sănătatea copiilor noștri este prioritară. În ce privește dezvoltarea sistemului de învățământ, am amintit de investițiile în noul campus școlar și construcția de noi creșe, absolut necesare. Desigur, este la fel de important să modernizăm infrastructura școlară existentă. Anul trecut, am reabilitat total o unitate de învățământ. La multe altele, am făcut investiții semnificative în reabilitarea instalațiilor - termice, de gaz, electrice, sanitare. Ne propunem să continuăm munca într-un ritm cât mai alert.

- Cetățenii au depus proiecte de bugetare participativă. Care dintre acestea s-au calificat în faza următoare și cum apreciați această activitate?

- În calitate de președinte al comisiei care analizează proiectele depuse pe bugetare participativă, nu poate decât să mă bucure implicarea cetățenilor în decizii care țin, în definitiv, de bunăstarea comunității. Este primul an în care facem un concurs pe bugetare participativă și am primit un număr de 84 de proiecte, ceea ce demonstrează interesul deosebit al contribuabililor târgumureșeni de a ne fi parteneri în dezvoltarea orașului. La acest moment, proiectele selectate au trecut de primul vot din partea publicului, în 7 martie vom anunța care sunt cele 30 rămase în concurs și va exista un nou vot, pe acestea, până în 13 martie inclusiv. În final, în urma selecției vor rămâne un număr de 10 proiecte, pe care le vom anunța în 22 martie și pe care le vom implementa din suma prinsă în buget în acest sens, începând din acest an. Ne străduim ca tot ce ține de acest concurs să fie transparent, proiectele selectate sunt postate pe site-ul https://bugetareparticipativa.tirgumures .ro/, cu tot cu datele adiționale.

- Programul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor a fost lansat de ceva vreme. Cum apreciați dezvoltarea acestui program pilot?

- Este un pas care va trebui urmat de mulți alții. Nu este un secret pentru nimeni că am preluat o situație complicată, generată atât de contractul de salubrizare existent, cât și de faptul că, în ciuda mai multor încercări, nu a putut fi desemnat un operator pe zona Târgu-Mureș în proiectul de management integrat al deșeurilor la nivelul județului, gestionat de ADI Ecolect. Dar colectarea selectivă trebuie făcută, ne-am angajat în acest sens, și iarăși, nu este un secret că primim amenzi cât timp nu se realizează.

Am pornit acest program-pilot de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, în primă fază la cele circa 7.000 de locuințe individuale de pe raza municipiului. Vor urma blocurile de locuințe. Dincolo de faptul că ne-am angajat să o facem, colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile va însemna economii care să permită scăderea taxei de salubrizare în viitor. Este important să subliniez aici și rolul pe care îl joacă educația, sens în care am încheiat și un parteneriat pentru reciclarea deșeurilor de plastic în școli.

- Scumpirile energiei electrice și gazului metan au creat probleme multor cetățeni. În situația actuală, oamenii se tem, mai ales că parte din energia țării provenea din Federația Rusă. Care este evoluția programului de asistență și ajutorare a populației pentru încălzire, în sezonul rece?

- Municipalitatea acordă, în baza legii, ajutoare de încălzire și suplimente. Ajutoarele se acordă pentru perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, iar suplimentele pe întreg anul. Am avut mii de cereri, mare parte rezolvate favorabil de Direcția de Asistență Socială, a cărei activitate o coordonez, de asemenea. Astfel, în ce privește ajutorul de încălzire, am avut 1.414 dosare acceptate la gaz, 133 la lemne și 70 la curent electric. În ce privește suplimentul, am avut un număr de 1.616 cereri acceptate, 201 refuzate, 72 modificate, 5 încetate. Țin să menționez că au fost acordate peste 100 de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu lemne pentru persoanele din zonele defavorizate de pe raza municipiului Târgu-Mureș, fiind înregistrate și 48 de cereri eligibile pentru persoanele sau familiile fără adăpost, inclusiv persoanele sau familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, inclusiv cele monoparentale. Deoarece luna aceasta ieșim din sezonul rece, nu mai preluăm cereri pentru ajutor de încălzire. Cele pentru supliment se primesc în continuare.

- Ce acțiuni are în vedere primăria pentru ajutoare umanitare destinate populației de ucraineni care fuge de război?

- Așa cum am anunțat deja, Primăria oferă, începând de vineri, 4 martie, un număr de 64 de locuri în Hotelul Tineretului pentru refugiații de război care sosesc din Ucraina. Direcția de Asistență Socială a demarat în ultima săptămână, în parteneriat cu Crucea Roșie, colectarea de donații pentru familii ucrainene în nevoi, la centrul de la Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, de unde pachetele cu ajutoare sunt transportate către taberele mobile de asistență umanitară de la granițele țării. De asemenea, mai multe companii farmaceutice din municipiul nostru au răspuns cererii de ajutor umanitar pe care am primit-o de la orașul Ujhorod, cu care Primăria Târgu-Mureș s-a înfrățit și ca urmare, un prim vehicul încărcat cu medicamente, vi-tamine, dezinfectanți și soluții pentru îngrijirea rănilor a plecat astăzi (joi, 3 martie, n.r.). Am văzut o serie de comentarii, nu întotdeauna favorabile, legate de aceste ajutoare acordate ucrainenilor refugiați și de faptul că avem și aici categorii dezavantajate care au nevoie de ajutor. Țin să subliniez că aceste ajutoare nu se exclud! Direcția de Asistență Socială acordă toate ajutoarele pe care le prevede legea pentru persoanele dezavantajate de pe raza municipiului. Anul trecut, spre exemplu, numărul de servicii sociale finanțate de DAS Târgu-Mureș a crescut cu 10%, iar în baza prevederilor Legii 350/2005, s-a dublat bugetul alocat pentru ONG-urile din domeniul social la peste 4,8 milioane de lei, rezultând o creștere semnificativă a numărului de beneficiari deserviți prin aceste fonduri. S-au finanțat zeci de proiecte de asistență socială în parteneriat cu ONG-uri, biserici și instituții publice, având ca beneficiari peste 4.000 de persoane. Pe de altă parte, din fericire, noi, cei din România, putem doar să ne imaginăm ce înseamnă să lași totul ca să fugi din calea războiului, din fața morții. Într-o săptămână, din Ucraina s-au refugiat în țările vecine peste 1 milion de persoane. Întreaga comunitate internațională sprijină acești oameni în nevoi. Și eu personal m-am implicat. Cred că acum este momentul să ajutăm (dacă nu acum, atunci când?) și să ne rugăm ca această situație de criză să ia sfârșit cât mai repede!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu