LEGENDA GEOGRAFICĂ

Distribuie pe:

Legenda spune că o fată superbă, pe nume Ester, s-a îndrăgostit de un băiat pe care l-a văzut la târg, iar cei doi au decis să se căsătorească.

Odată ce băiatul a fost chemat în armată, fata l-a așteptat ani de-a rândul să vină înapoi la ea, însă în zadar. Sărmana fată mergea zilnic la izvor să aducă apă, plângând de dorul feciorului, până când a fost zărită de un alt fecior care i-a promis toate bogățiile din lume dacă l-ar accepta de bărbat. Fata fiind cu sufletul departe, l-a refuzat, însă acesta a vrut să o ia cu forța de soție.

În acel moment, Ester a cerut ajutorul munților ca să scape de băiat și imediat s-a pornit o furtună, însă, din păcate, amândoi au fost îngropați de vii sub stânci, împreună cu un cioban cu oile sale, care se afla pe o pășune din vecinătate. În acest loc se spune că s-a format Lacul Roșu, numele pro-venind de la sângele lor (și s-a născut numele de Muntele Ucigaș).

Acesta a fost motivul călătoriei mele, dorința să descopăr locul unde s-a prăbușit acel munte peste ținut și peste cei doi tineri. Am plecat mai întâi pe traseul de pe Valea pârâului Szep, la capătul nordic al orașului Bălan, întins pe firul râului Olt, beneficiind de o climă temperat continentală dato-rată munților ce îl înconjoară; presarată de păduri de molid, ici, colo de brazi, larice și paltini. Orașul este cunoscut mai ales pentru funcționarea unei foste mine, a diferitelor trasee montane care pleacă din acest punct și a câinilor de rasă Malamut de Alaska. Traseul duce spre Stânca Singuratică (Bibelou de Portețan), trecând prin păduri de foioase și molid.

Urcând panta abruptă dintre punctele de plecare și până la Stânca Singuratică, când panta devine mai domoală, ne întoarcem privirea spre dreapta și vedem Vârful Ecem, care se remarcă în peisaj prin stâncile sale albe sub formă de turnuri, care la fel ca Hășmașu Mare și Piatra Singuratică, s-ar fi format pe roci sedimentare în perioade geologice diferite, prin urcarea și coborârea stratelor de la suprafață, prin mișcări tectonice.

Rocile de bază fiind formate din șisturi cristaline, s-au prăbușit la sfârșitul paleozoicului, în înfundătură formându-se un jgheab care mai apoi s-a inundat de marea formată în perioada geologică triasică. Apoi, în perioada triasică, rocile sedimentare (dolomite - dolomite calcaroase) au ieșit din mare și în timp s-au erodat.

În perioada jurasică se formează noi stratificări, suprafața s-a prăbușit din nou, marea puțin adâncă invadează din nou zona, regiunea devenind potrivită pentru formarea recifurilor de corali. Astfel, calcarul coral gri-albui care s-a format aici, având grosimea de aprox 400-500 m, formează stâncile Hășmașu Mare - Piatra Singuratică - Vârful Ecem.

Superba Piatră Singuratică adăpostește Cabana Piatra Singuratică, situată la o altitudine de 1.504 m, aici intersectându-se diferite trasee de drumeție. Piatra Singuratică se poate escalada până la înălțimea de 1.608 m, de aici de sus panorama fiind superbă și putându-se admira, mai ales pe timp senin, Piatra Craiului și alte stânci mărețe acoperite de pini.

La încă o oră și jumătate de mers de la Stânca Singuratică ajungi la Hășmașu Mare, care din acest an, 2022, se bucură de o nouă placă care-l identifică la o înălțime de 1.794 m, iar din acel punct se poate vedea fal-nicul Ceahlău și Hășmașu Negru.

Clima rezervației Hășmașu Mare - Piatra Singuratică - Hașmașu Negru este temperată, cu precipitații medii anuale de 750 - 850 mm, cu ploi frecvente, averse vara, urmate de zile secetoase toamna, cu temperaturi medii de -10°C, cu temperaturi maxime de 25°C și minime de până la -25/28°C.

Chiar dacă legenda am descoperit-o, locul unde cei doi tineri au fost ucisi încă nu, de aceea vom merge într-o altă nouă drumeție spre Cheile Bicăjelului și Munții Suhardului, de unde vom avea o superbă panoramă spre Lacul Sfanta Ana.

(Surse bibliografice: calatorie personala, https://hasmasmaraton.ro/descrierea-zonei-hasmas.php, https://adevarul.ro/locale/brasov/laculrosu-singurul-loc-romania-s-a -scufundat-padure-apa-lacului-inrosita-sangele-indragostitilor-rapusi-muntele-ucigas-1-551ba74b448e03c0fd1bd810/index.html,https://7minuni -transilvania.ro/minune/piatra-singuratica,https://muntii -nostri.ro/povestiri/clasic-de-hasmas-piatra-singuratica-si -vf-hasmasu-mare)

SMARANDA IOANA TOMA

Lasă un comentariu