MUREȘENII, ÎN SPRIJINUL VECINILOR NĂPĂSTUIȚI DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Concert extraordinar, cu strângere de fonduri

Joi, 24 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Palatului Culturii, Filarmonica de Stat Târgu/Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureș și al Direcției de Asistență Socială Târgu-Mureș, va organiza un concert extraordinar cu strângere de fonduri prin intermediul Societății Naționale de Cruce Roșie din România - Filiala Mureș.

Donațiile, care pot fi făcute în contul CRUCEA ROȘIE MUREȘ RO 89 RNCB 0193 0159 7034 0001 BCR Central Târgu-Mureș, cu specificația “Donație pentru Ucraina” - vor fi folosite pentru sprijinirea vecinilor noștri ucrainieni în aceste momente dificile.

“Alături de noi în acest demers umanitar va fi pianista de origine ucraineană Anna Fedorova, o prezență strălucitoare pe toate marile scene ale lumii, aflată pentru prima oară la Târgu-Mureș, iar orchestra noastră va fi condusă de dirijoarea Mihaela Cesa Goje”, informează conducerea Filarmonicii târgumureșene.

Bancă de provizii pentru refugiați, în fostul club Cuba din Târgu-Mureș

Liga Studenților Târgu-Mureș, Asociația Facem, Cercetașii României, filiala Târgu-Mureș, LADO Cluj, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Târgu-Mureș, vin în sprijinul refugiaților ucraineni, amenajând împreună o bancă de provizii în fostul Club Cuba din Târgu-Mureș, pus la dispoziție de Primăria municipiului.

Banca oferă posibilitatea oricărui refugiat de a-și lua cele necesare, în mod liber și gratuit pentru a se putea adapta la situația dată, prin prezentarea pașaportului sau a buletinului ucrainean.

Deoarece produsele de la banca de provizii sunt limitate, rulajul fiind destul de mare, este nevoie constant de următoarele produse: alimente neperisabile (cereale, orez, ulei, paste, conserve); mâncare pentru copiii mici, produse igienico-sanitare, haine, încălțăminte, pături, jucării.

Donațiile de produse pentru banca de provizii se pot aduce direct la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” - fostul club Cuba, de luni până sâmbătă, între orele 14.00 și 20.00, sau zilnic, între orele 10.00 și 22.00, în următoarele locații: Liga Studenților - Căminul 2 UMFST - Strada Nicolae Grigorescu nr. 15/B; UMFST Târgu-Mureș - în incinta Facultății de Farmacie (Strada Gheorghe Marinescu nr. 38); J'ai Bistrot - Piața Mărășești nr. 6.

Casă, masă și condiții pentru școală online

Inspectoratul Școlar Județean Mureș va asigura mijloacele tehnice necesare pentru un grup de 30 de copii sportivi, cazați la Casa de Oaspeți a Primăriei, pentru ca ei să poată participa în regim online la cursurile susținute de școala lor din Ucraina.

În paralel, Primăria Târgu-Mureș în parteneriat cu ISU Mureș, Crucea Roșie Mureș, alături de alte ONG-uri, voluntari și părinții sportivilor Clubului Partizan Târgu-Mureș asigură masa pentru copiii cazați. Mureșenii care doresc să ofere sprijin prin donații de alimente sau bunuri, sunt îndemnați, de către prefectul județului, Mara Togănel, să răspundă apelului inițiat de Crucea Roșie Mureș, la adresa: https://www.facebook.com/115184668558921/posts/4972614646149208/

“La această dată (joi, 17 martie - n.n.), în evidențele autorităților figurează peste 400 de persoane care sunt cazate în județul Mureș, atât în spațiile puse la dispoziție de autorități, cât și prin inițiative private”, informează prefectul județului.

Medicamente ajunse, în timp record, la Cernăuți, Kiev și Mariupol

Farmacia Socială din Sângeorgiu de Mureș a trimis, până în prezent, direct în spitalele din Ucraina, medicamente în valoare de peste 200.000 de lei, prin trei transporturi. În doar 48 de ore de la primirea listei cu medicamente urgente, acestea au ajuns la Cernăuți, Kiev și Mariupol.

“În data de 15 martie, am trimis un transport, în care, alături de un generator și medicamente, au fost livrate și o tonă de făină și drojdie.

Spitalul Angelia din Cernăuți, cu care suntem în legătură, tratează rănile, bolile, dar și foamea. În fiecare zi, acest spital transportă în Kiev peste 1.000 kg de pâine și se întoarce zilnic în Cernăuți cu refugiați”, notează reprezentanții farmaciei.

Este nevoie în continuare de resurse, dintre care cele mai eficiente sunt donațiile în bani pentru că pot fi ușor convertite în medicamente sau alimente de maximă necesitate. Firmele sau persoanele juridice primesc și achită o factură cu produsele aflate pe listele de maximă urgență. Produsele rămân în custodie și pleacă cu primul transport la spitalul din Ucraina, explică farmaciștii sângeorzeni. (sursa foto - zf.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu