CONFERINȚA - SUPER TEACH “MENTALITATEA CONSTRUIEȘTE COMUNITATEA” Rolul dascălilor în descoperirea darurilor și meritelor fiecărui copil

Distribuie pe:

Motto: “Ceea ce avem de învățat, să facem. Învățăm făcând” (Aristotel)

19 martie 2022 - O zi mai puțin obișnuită pentru mica urbe de pe Mureș, orașul Luduș. Un eveniment de primă necesitate intelectuală în sistemul de învățământ actual, care simte nevoia unor schimbări, pentru progresul firesc al unei evoluții spirituale de breaslă. Este prima conferință de acest fel inițiată, gândită și realizată de un profesor local, dna ANA BORDAN, despre care am avut ocazia să mai scriu.

Un om integru profesional, cu multe realizări personale de-a lungul carierei de dascăl în învățământul primar, un adevărat deschizător de drumuri spre inovații benefice. Mărturia sa, ca o adevărată profesiune de credință, ne dezvăluie de la început: “Eu sunt responsabilă de fericirea copiilor mei. Cu asta mă ocup. La fiecare final de ciclu primar, promisiunea mea este aceeași pentru toți. Sunt aici pentru voi și de azi înainte. Mă vedeți?” Absolventă a Liceului Pedagogic Tg. Mureș și a UBB din Cluj, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Pedagogia Învățământului Primar. A urmat apoi și alte specializări postuniversitare, precum “profesor de sprijin pentru persoanele cu CES” Universitatea Dimitrie Cantemir - Tg. Mureș. Din 2017 este membră a Corpului Național de Experți în Management Educațional - având o experiență de peste 35 de ani la catedră, în prezent profesor la Școala Gimnazială I. Vlăduțiu din Luduș, jud. Mureș.

Un proverb african ne arată că o întreagă comunitate trebuie să asigure interacționarea pozitivă cu copiii, pentru ca ei să crească într-un mediu sigur și sănătos. Mentalitatea deschisă propusă în educație în acest context ajută la descoperirea potențialului real al fiecărui copil. Aici apar firesc întrebări, pentru a putea realiza acest lucru în cadrul comunității, cum se pot asigura egalitatea de șanse a copiilor în situații speciale de criză și modul de atragere a factorilor implicați în comunitate: familie, profesori, autorități.

Conferința a fost găzduită într-un spațiu deosebit de bine organizat, în incinta celui mai mare hotel din oraș, “River”, cu o sală de conferințe având o capacitate de 150 de locuri. La ora deschiderii, sala era complet ocupată de cei interesați în domeniu, la care se adaugă un mare număr de invitați din toată țara. Președintele Asociației SuperTeach și al grupului GMP, dl FELIX TĂTARU din București, alături de alți 20 de invitați din diferite orașe: Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara etc. Organizatoarea acestei conferințe, dna ANA BORDAN, a fost numită (pe bună dreptate) un super erou, a cărei voință și putere constă în dragostea ce o poartă elevilor săi, de-a lungul întregii sale activități pedagogice. O muncă de pionerat, o adevărată deschizătoare de drumuri necesare în activitatea sa, care o onorează pentru munca deosebită și curajul de a transmite acestei comunități închise în confortul său tradițional. Orașul s-a “trezit” la o altă realitate atât de necesară pentru cei care ne vor urma în viață. Sper că de acum încolo se vor mișca lucrurile în folosul tinerelor generații. Și nu doar aici!

“Mentalitatea deschisă”, această idee inovatoare lansată în învățământul românesc, se datorează unor personalități implicate, care au cercetat, studiat și experimentat aceste modele europene, din țări ca Finlanda. Ideea se poate pune în practică prin creativitate, indiferent de specialitatea predată. Schimbarea mentalității deschise în educație începe cu fiecare profesor sau dascăl în parte, cu scopul de a obține schimbări pozitive în învățământul din țara noastră.

Părintele CONSTANTIN NECULA din Sibiu este un mare susținător al rolului dascălilor în descoperirea darurilor și meritelor fiecărui copil “Copiii trebuie educați ca niște fluturi mici care au nevoie de soare, ca să crească și să zboare în liniște”.

Mulțumim dnei prof. ANA BORDAN pentru voința și efortul de care a dat dovadă în această acțiune importantă, pentru a deschide mintea și inima celor care s-au dedicat acestui domeniu greu de urmat spre progres. Succes membrilor SuperTeach în această acțiune benefică tuturor și, sperăm, cu rezultate vizibile în viitor!

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu