PROF. UNIV. DR. LEONARD AZAMFIREI, RECTORUL UMFST TÂRGU-MUREȘ: “BINELE SE FACE, DE FIECARE DATĂ, ÎN TĂCERE…”

Distribuie pe:

Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș își încheie activitatea, după aproape 2 ani de când aceasta a fost amenajată prin transformarea Sălii polivalente existente la UMFST într-un spațiu de îngrijiri medicale calificate, informează rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

În toată această perioadă, Unitatea de Suport s-a bucurat de implicarea personalului medical (medici în specialitățile ATI, boli infecțioase, pneumologie, medicină internă, medicină de urgență, asistente medicale, personal medical auxiliar, personal administrativ, coordonați cu profesionalism de dr. Claudiu Puiac și dr. Szederjesi Janos), a autorităților administrative locale (Consiliul Județean Mureș, Prefectură) și a autorităților sanitare (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, în structura căruia a funcționat, DSP). Acestora li s-a alăturat, la momentul potrivit, și mediul privat. Administrația UMFST (directorii administrativi Sabin Bota și Mircea Nistor) a fost permanent alături de această unitate, intervenind de fiecare dată când a fost nevoie: “Toți cei care au lucrat acolo, dincolo de implicarea profesională firească, au dus o luptă în afara propriului confort profesional, dobândit deja de-a lungul anilor, sub un spectru al nesiguranței epidemiologice, lucrând într-un mediu necunoscut și cu o patologie impredictibilă. Au făcut acest lucru din dorința de a ajuta, de a-și onora propria profesie, acceptând să lucreze cu o boală nouă, într-un loc unde o sală de sport, un spațiu al bucuriei și al relaxării s-a transformat peste noapte într-un loc unde o viață încerca să fie salvată sau măcar i se dădea o asemenea șansă. De aceea, respectul meu se adresează celor care au susținut lupta cu virusul care a făcut atâtea ravagii, atât celor cu experiență, dar și celor mai tineri, îndeosebi rezidenților, care și-au început astfel cariera medicală învățând respectul pentru viață”.

În cadrul unității au fost tratați 699 de bolnavi (269 pacienți în 2020; 344 pacienți în 2021; 86 de pacienți în 2022), afirmă prof. dr. Azamfirei, activitatea din cadrul acestei structuri nefiind însă scutită “de picăturile care au încercat de-a lungul timpului să arunce o pată pe un efort atât de mare. În vreme de război, și pandemia COVID-19 a fost un război, nu ne încolonăm cu toții, de fiecare dată, de partea binelui. Din păcate!”

Potrivit rectorului UMFST, Parlamentul României a luat, recent, decizia ca persoanele care au fost angajate în perioada pandemiei pe posturi al căror obiect de activitate era legat de lupta împotriva acestei boli, vor putea să fie angajate definitiv în sistem. “Cu gândul la angajații temporari ai Unității de Suport Medical COVID-19, am amendat această lege în Comisia de sănătate a Senatului, amendament asumat apoi de toți membrii Comisiei, astfel încât, de această prevedere compensatorie să beneficieze nu doar cei angajați în unitățile sanitare deja existente, ci și cei din unitățile nou-înființate, cum a fost și această unitate de la UMFST”, precizează prof. dr. Azamfirei:

“Și de această dată, Universitatea a dat măsura deplină a implicării sale sociale, într-un moment de cumpănă pentru întregul județ. Prin paturile de terapie intensivă create, Târgu-Mureș a fost, după București, al doilea oraș din țară, în ceea ce privește numărul de paturi pentru bolnavii critici și a fost singura unitate exterioară creată și deplin funcțională pe tot parcursul pandemiei. Viața revine, încetul cu încetul, la normal. Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la UMFST va redeveni o frumoasă sală de sport. Rămân amintirile alături de conștiența datoriei împlinite cu discreție și eficiență, pentru că binele se face, de fiecare dată, în tăcere”, conchide rectorul Universității târgumureșene, mulțumind, totodată, tuturor celor care s-au implicat în această nobilă întreprindere. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu