IN MEMORIAM LAZĂR LĂDARU

Distribuie pe:

Motto: M-am săturat de satisfacția celor care ne râd în nas, văzându-ne în lumea de azi “omorându-ne sârguincios”, de molima dezbinărilor, de “iarna vrajbei” noastre românești, de cei bântuiți de “blestemul dezunirii”, de toți cei molipsiți de “boala balenelor sinucigaș”.

* “Fost-am Iisus chinuit în celule, /Fost-am și lacrima din cântul păgân, /Am scrâșnit și am plâns, supus că știam: că apa, de trece, pietrele veșnic rămân!// Fost-am cu voi prin Siberii reale /Și-n cele din gând prin cerul stăpân, /Cunună de spini eu purtat-am convins: că apa, de trece, pietrele veșnic rămân!// Fost-am cel mereu înjugat de nevoi, /Fost-am călcat și de vicleanul cel spân, sorbit-am aerul ca laptele sfânt: că apa, de trece, pietrele veșnic rămân”.

***

* “În două /Tăiată-i de rază /Cununa ta, Doamne, /Sub care tremură /Și îngheață /Ura dușmanilor tăi; Nu credeam /Că azi / Poate fi de atâția spini /Fruntea ta înțepată /În singurătatea aceea, /A crucii /Doar de tine știută; Veniți din adâncuri de rouă /Noi, cei mereu cerând atât de puțin, /Vom fi aproape, /Cu o sabie de diamante /Și cu una de ape; mereu noi, cei atât de puțini”.

Lazăr Lădariu (1939-2019), politician român, scriitor, jurnalist, deputat pe listele partidului PUNR și redactor/șef al cotidianului “Cuvântul liber”. A devenit ținta criticilor pentru scrierile sale subiective, de multe ori lipsite de realitate în timpul conflictului interetnic de la Târgu/ Mureș și pentru atitudinea sa naționalistă manifestată împotriva comunității maghiare din România. Absolvent al Facultății de Filologie a Universității din Cluj-Napoca. A fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureș. A publicat peste 10 mii de articole. A colaborat cu revistele “Vatra”, “România literară”, “Steaua”, Tribuna” etc. Poeziile au fost traduse în limbile germană, rusă, maghiară, sârbă și albaneză. Autor a multor cărți. A primit Premiul Scriitorilor din Târgu-Mureș, “Fibula de la Suseni”, “Premiul de excelență” și “Diploma” Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș pentru întreaga activitate literară. Cetățean de onoare al orașului Târgu-Mureș, dar și al altor localități. A primit multe premii de la Uniunea Ziariștilor Profesioniști, membru în Uniunea Scriitorilor din România, membru în Asociația Ziariștilor Profesioniști, vicepreședinte al PUNR, membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mass-Media a Camerei Deputaților, președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTRA. “Patriot prin excelență”, “Târgumureșean de onoare”, “Ambasador al culturii mureșene”... “Soră și frate fiindu-mi gazetăria și scrisul, trecător pe scara lumii, martor și luptător pe baricada neliniștii...”

În orașul Sărmașu a primit titlul de “Cetățean de Onoare”, iar Parohia Ortodoxă Română Sărmașu și o parte din “fidelii mureșeni” i-au durat un bust binemeritat în “Galeria de onoare a personalităților românești”. De sus, de pe “Dealul comoara” din incinta “Mănăstirii Sf. Mina”, privește majestuos peste “Câmpia Transilvană” pe care a iubit-o cât a trăit și pentru care și-a dedicat o parte din viața domniei sale și parcă... spunându-ne: “Istoria neamului nostru a fost un nesfârșit șir de suferințe și umiliri, de revoltă și oprimări. Ne-au stat drept argument și chezaș, întotdeauna, continuitatea, vechimea noastră și dăinuirea aici, în Ardeal, pe moșia strămoșilor și a moșilor noștri”.

P.S. M-am săturat de toate parașutele politice, de mahării îmbuibați, de “patrioții” care una spun și alta fumează, care semnalizează la stânga și o iau apoi la dreapta, de toți cățărătorii, de alpiniștii, de săritorii în bărcile ocaziei, de oportuniștii care pun interesul personal deasupra binelui general. M-am săturat să predic în pustie în fața surzilor și a orbilor. M-am săturat de fariseii și mincinoșii pseudoîmpărțitori ai dreptății, care fac din alb negru și din negru alb. M-am săturat de toți cei care, cu mâna pe Biblie, clamează emfatic «Jur să spun adevărul și numai adevărul», dar jură strâmb” (Martor-2008, Ed. Nico)

Cu dragoste frățească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu