In memoriam Prof. DUȘA TRAIAN - 01.03.1936 - 01.04.2018

Distribuie pe:

S-au împlinit patru ani de când a plecat dintre noi spre cele veșnice prof. DUȘA TRAIAN, la vârsta de 82 de ani. S-a născut în 1 martie 1936, la Toplița, într-o zonă cu văi, dealuri, munți, cu păduri de brazi, leagănul copilăriei fiind Valea Topliței. Studiile le-a făcut la Toplița, Târgu-Mureș, Gheorgheni și Cluj-Napoca. Cei care l-au cunoscut, dar mai ales cei cărora ne-a fost profesor și diriginte la Liceul seral Toplița - Gălăuțaș, noi, care mai suntem în viață, aducem un omagiu și respect pentru amintirile frumoase petrecute în cei patru ani de liceu.

Din 1 septembrie 1964 a locuit în Târgu-Mureș, unde a fost profesor de Limba Română și Istorie, la Liceul nr. 5 și Liceul de Artă.

În perioada 1965-1975 a fost președintele Comitetului de Cultură și Artă din Târgu-Mureș. S-a pensionat în 2000, dar se simțea tot om al “școlii”, chiar dacă n-a mai profesat. A scris patru volume de istorie, artă și cultură.

A fost membru al Ligii scriitorilor din România, cu sediul în Cluj-Napoca, unde la 30 martie 2016 i s-a înmânat premiul Ligii Scriitorilor - Filiala Mureș, pentru cartea de “Memoralistică și spiritualitate cu Trilogia”, “Țăran cu cravată”. Pe coperta cărții a scris:

“Mă doare golul rămas în mine de unde a ieșit această carte,

Când voi termina volumul al doilea va deveni hău!

Cravata tot va rămâne deasupra ca să înfrunte vremea și

Vremurile ce vin cu semeția și dârjenia fostului purtător”.

Este autor al zecilor de cărți publicate în care afirmă lupta pentru “triumful frumosului, al binelui și al adevărului”. A avut o mare contribuție la organizarea zilelor “Miron Cristea” de la Toplița, fiind prezent la toate “edițiile” cu comunicări, însoțite de cuvinte de laudă pentru cultura și civilizația românească specifice Văii Topliței.

A fost un profesor și mare patriot, om de cultură, istoric, artist plastic, critic de artă în stil original, cu care a îmbogățit limba și cultura românească.

Să vă fie somnul liniștit alături de soția dragă, prof. dr. DUȘA SILVIA.

Dumnezeu să vă odihnească în pace!

IOSIV HORVAT

Lasă un comentariu