CREȘTEREA ACCESULUI LA SERVICII MEDICALE ȘI PRODUSE FARMACEUTICE A REFUGIAȚILOR DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Proiectul Asociației SURYAM, “Creșterea accesului la servicii medicale și produse farmaceutice a refugiaților din județul Mureș” a fost selectat pentru finanțare prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Implementarea proiectului a început la data de 1.04.2022, se va finaliza la data de 30.06.2022, valoarea totală maximă a sumei acordate cu titlu de finanțare nerambursabilă fiind 74,904.50 lei.

Proiectul se adresează exclusiv refugiaților din Ucraina, rezidenți temporar sau aflați în tranzit în județul Mureș, și își propune să faciliteze accesul gratuit al acestora la servicii medicale și medicamente pentru a asigura continuitatea schemelor de tratament a pacienților cronici și tratamentul afecțiunilor acute.

* Dacă cunoașteți o persoană cu statut de refugiat din Ucraina care are nevoie de consult medical sau medicamente, vă rugăm să contactați reprezentanții Asociației Suryam la numărul de telefon 0769/04.12.00.

“În cadrul proiectului urmează a se angaja cu jumătate de normă, pentru 3 luni de zile, două persoane vorbitoare de limba ucraineană (prima limbă, nivel avansat) și de limba română sau limba engleză (a doua limbă, la nivel mediu) care vor asigura traducerea necesară și transportul gratuit ai pacienților ucraineni în vederea realizării consultațiilor medicale generale sau de specialitate pentru stabilirea schemelor terapeutice corecte, adaptate la medicamentele autorizate pentru piața din România. În urma acestor consultații medicale, pacienților li se va asigura gratuit medicamente, suplimente alimentare, produse parafarmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale, produse cosmetice și de igienă, conform recomandărilor medicale”, a declarat Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației Suryam și administratorul Farmaciei Sociale.

* Persoanele interesate care doresc să se angajeze în acest proiect sunt rugate să contacteze reprezentanții Asociației Suryam la numărul de telefon 0769/04.12.00.

Toate aceste activități de asistență privind transportul și traducerea vor ușura semnificativ comunicarea medic-pacient, asigurând, totodată, continuitatea administrării corecte a schemelor de tratament în cazul bolnavilor cronici sau acuți.

Proiectul mai include o campanie de informare a refugiaților privind drepturilor lor în calitate de pacienți, aplicarea unor chestionare de evaluare a rezidenților temporari privind afecțiunile medicale și tratamentul necesar și înscrierea acestora în sistemul informatic unic integrat al CNAS, conform legislației în vigoare.

Asociația SURYAM și Farmacia Socială (www.farmaciasociala.ro) fac parte, alături de alte 14 organizații mureșene, din grupul de lucru “Uniți pentru Ucraina - Mureș”, înființat cu scopul de a amplifica în mod strategic și integrat eforturile, respectiv de a elimina risipa de resurse. Acest grup și-a asumat dezvoltarea unei strategii comune și unitare privind gestionarea situației refugiaților printr-un parteneriat public-privat cu autoritățile implicate și urmează a lansa noi proiecte în domenii precum educația, consilierea psihologică și asistență în identificarea unor locuințe și locuri de muncă pentru refugiați, punând accentul pe integrare și sustenabilitate.

Mai multe detalii despre proiect:

MARIUS DUMITRESCU, marius@farmaciasociala.ro, 0769/04.12.00.

Lasă un comentariu