7 APRILIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Distribuie pe:

Cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la serviciile de sănătate elementare de care are nevoie * Peste 100 de milioane de oameni supraviețuiesc, zilnic, cu mai puțin de 1,90 de dolari americani * Costurile cu serviciile medicale au împins 100 de milioane de oameni în sărăcie * Mai multe persoane au acces la un telefon mobil decât la un grup sanitar * Sistemele de sănătate precare contribuie, anual, la decesul a aproape 7 milioane de copii din întreaga lume * În fiecare zi, peste 800 de femei mor din cauza complicațiilor din timpul sarcinii și al nașterii * Diareea și pneumonia împreună ucid mai mulți copii decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc * Sănătatea globală a devenit o lume a bărbaților. Doar 28% dintre oficialii de top din domeniul sănătății de la OMS sunt femei * Violența bazată pe gen rămâne la cote înalte în întreaga lume. OMS raportează că, în ultimii ani, circa 40% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale. (cmmb.org)

Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, cu scopul de a evidenția o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru OMS. A fost marcată pentru prima dată în anul 1950.

Așadar, timp de mai bine de 70 de ani, campaniile derulate de OMS au scos în evidență aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor și a copiilor, dar și schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătății. Sărbătoarea este marcată de activități care se extind dincolo de ziua în sine și servesc drept ocazie de a concentra atenția mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătății globale.

Anul acesta, evenimentul este dedicat sănătății planetei.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS face apel la acțiuni de eliminare a inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună și de a construi o lume mai corectă și mai sănătoasă. Campania evidențiază principiul constituțional al OMS conform căruia “atingerea nivelului optim de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane fără deosebire de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială” (who.int)

O pandemie ce nu dă semne că s-ar încheia prea curând, o planetă poluată, o creștere fără precedent a cazurilor de boli precum cancerul, astmul și afecțiunile cardiovasculare, un război devastator - acesta este contextul în care omenirea marchează azi, 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății.

OMS estimează că, anual, peste 13 milioane de decese în întreaga lume se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate, criza climatică fiind cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

“Deciziile noastre politice, sociale și comerciale duc la criza climatică și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. O planetă în continuă încălzire face ca țânțarii să răspândească boli la distanțe tot mai mari și mai rapid decât oricând. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă cauzează dislocări masive de populație și afectează sănătatea oamenilor. Substanțe poluante și materiale plastice se regăsesc atât pe fundul oceanelor, cât și pe cele mai înalte creste montane, instalându-se confortabil în lanțul nostru trofic. Sistemele care produc alimente și băuturi ultraprocesate și nesănătoase determină un val de obezitate, crescând cazurile de cancer și boli de inimă, generând, în același timp, o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră”, avertizează Organizația. (who.int)

Într-un document din 2019, citat de Centrul Regional de Sănătate Publică Mureș, privind evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE, se arată că, în țara noastră, calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă, principalele surse de poluare atmosferică provenind din sectorul transporturilor și din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili/solizi în gospodării.

Poluarea aerului are un efect dezastruos asupra copiilor, se arată în document. La nivel mondial, până la 14% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani suferă de astm legat de factori declanșatori, inclusiv poluarea aerului. În fiecare an, 543.000 de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor respiratorii legate de poluarea aerului, care este, de asemenea, legată de cancerele din copilărie.

În timp ce pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat puterea vindecătoare a științei, ea a evidențiat și inechitățile din lumea noastră. Pandemia a scos la iveală slăbiciuni în toate domeniile societății și a subliniat urgența creării unor societăți durabile, angajate să asigure o sănătate echitabilă - acum și pentru generațiile viitoare, fără a încălca limitele ecologice. Configurația actuală a economiei duce la o distribuție inechitabilă a veniturilor, a bogăției și a puterii, în situația în care prea mulți oameni încă trăiesc în sărăcie și instabilitate. Este nevoie de investiții pe termen lung. O economie a bunăstării are ca obiective echitatea și durabilitatea ecologică. Realizarea acestor obiective necesită investiții pe termen lung, protecție socială și strategii juridice și fiscale. Întreruperea acestor cicluri de distrugere a planetei și a sănătății umane impun acțiuni legislative, reforme și investiții, astfel încât oamenii să fie sprijiniți și stimulați să facă alegeri sănătoase, transmit reprezentanții OMS.

Pentru ediția din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății, ministerul de resort, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, finanțează și organizează campania ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII, cu sloganul: PLANETA NOASTRĂ - SĂNĂTATEA NOASTRĂ. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos.

Prin campania “Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească experiențe despre demersurile pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate societăților de bunăstare.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: populația generală, autoritățile publice, corporații, personalul din unități sanitare, scopul reprezentându-l informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține sănătatea lor și a planetei.

În județul nostru, campania este derulată către Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș (DSP), iar suportul metodologic este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu