MEDICAMENT PENTRU DIABET, INDICAT ÎN CURELE DE SLĂBIRE

Distribuie pe:

Un studiu global, cu peste 2.000 de participanți, citat de descopera.ro, a arătat că limitarea apetitului de mâncare, prin injectarea săptămânală a 2,4 mg de semaglutidă, medicament pentru diabet, poate duce la scăderea greutății corporale.

“Rezultatele studiului au fost surprinzătoare. Într-un mediu controlat, în care s-au administrat o parte injecții placebo și o parte injecții cu semaglutidă, 86% dintre participanții care au primit medicamentul activ au slăbit cel puțin 5% din greutatea lor totală, ținând dietă.

Cei care au primit semaglutida, substanță folosită pentru a trata diabetul tip 2, au avut o schimbare semnificativă de greutate, respectiv 14,9% din greutatea corporală pierdută după 68 de săptămâni (15 luni și jumătate), față de 2,4% în grupul placebo. O treime dintre participanții care au primit medicamentul au pierdut cel puțin 20% din greutatea lor inițială, în doar 15 luni, nivel comparativ cu pierderea obținută după trei, patru ani de la bypass gastric.

Însă, nu toate efectele au fost pozitive. Problemele gastrointestinale, incluzând greață, diaree, vărsături sau constipație, au fost raportate de 74,2% din cei care au primit semaglutidă, față de sub 50% în grupul placebo. 10% au raportat reacții adverse severe, față de 6,4% în grupul placebo, diferența datorându-se, în special, incidenței problemelor serioase gastrointestinale și hepatobiliare.

Un alt punct slab al experimentului este faptul că femeile albe au participat la studiu în proporție de trei sferturi, iar durata relativ scurtă a studiului ar putea reprezenta un subgrup cu o dedicare mai mare pentru slăbit decât populația generală. Chiar dacă rezultatele sunt mulțumitoare, testările trebuie făcute pe cât mai multe persoane cu rădăcini diferite” afirmă realizatorii studiului.

Cu referire la acest studiu, prof. Rachel Batterham, de la Colegiul Universitar din Londra, susține că se schimbă regulile jocului cu asemenea greutate pierdută:

“Am petrecut ultimii 20 de ani cercetând despre obezitate, iar până acum nu am avut un tratament eficient (dacă nu luăm în calcul chirurgia bariatrică). În ciuda efectelor negative de la început, este startul unei noi ere pentru dezvoltarea medicamentelor pentru obezitate, iar viitorul ne rezervă pierderi de greutate la nivelul semaglutidei, dar cu mai puține efecte secundare”. (L.P.)

 

Lasă un comentariu