,,DIFERIȚI DAR ÎMPREUNĂ” ERASMUS+, PUNTE ÎNTRE TURCIA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Proiectul Erasmus+ “Different but together”, coordonat de Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, a adus un nou prilej de entuziasm la cote maxime! În perioada 28 martie - 1 aprilie, delegația liceului nostru a avut parte de zile pline de activități educative organizate de liceul partener din Turcia, și anume Liceul Anatolian “Süleyman Demirel” din Ankara. Datorită organizării foarte bine puse la punct de către elevii și profesorii din Ankara, elevii noștri au avut ocazia de a petrece o săptămână într-o atmosferă în care bucuria învățării a depășit vicisitudinile vremurilor actuale. Nu am uitat de pandemie, nu am uitat de războiul din Ucraina, ci doar în acest context mondial zbuciumat am prețuit mai mult momentele petrecute alături de ceilalți, am prețuit și mai mult oportunitatea pe care ne-a oferit-o proiectul Erasmus+. Alături de elevi și profesori din Messina - Italia de la Institutul de Instruire Superioară Verona Trento, alături de delegația din Pilsen - Cehia de la Școala Vocațională Secundară de Inginerie Electrică, ne-am impregnat de cultura specifică Turciei și de bucuria de a fi împreună în a treia mobilitate a acestui proiect Erasmus+.

Activitățile desfășurate au acoperit un cadru larg, de la cunoașterea mediului natural până la specificul cultural și economic. Imersiunea noastră în lumea islamică a pornit de la vizitele în moscheele presărate pe orice drum străbătut. Și, cum era firesc, și mai…lumesc, putem spune că ultima tușă a acestei imersiuni a fost dată de preparatele turcești, care ne-au ademenit la tot pasul, și cărora nici măcar nu ne-am împotrivit! Excursia de studiu desfășurată în Anatolia a avut ca principale repere Lacul Tuz și Cappadochia. Lumea de basm a Cappadochiei ne-a uimit cu orașul subteran Kaymaklý, lacul vulcanic Nar, mănăstirea rupestră din Bellikýrma, Muzeul în aer liber Göreme, Castelul Uçhisar, Valea Porumbeilor. Explorarea Ankarei cu creionul în timpul unui atelier de desen, cu aparatele de fotografiat, cu pasul, a lăsat o puternică amprentă asupra noastră. Atelierele la care au participat elevii noștri: de pictură în tehnica marbling, de desenat elemente de arhitectură islamică, de landarting în jurul Lacului Susuz, de confecționat vase din argilă au întregit atmosfera de învățare specifică unei mobilități.

Activitățile Erasmus+ au inclus și vizitarea Mausoleului Anitkabir, dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk. Momentul aparte reprezentat de schimbarea gărzii și de încremenirea tuturor oamenilor din piața mausoleului în timpul intonării imnului a reprezentat simbolic și încheierea mobilității noastre. Ne-a adus aminte de recunoștința pe care suntem datori să o arătăm celor care au luptat și au muncit ca noi să trăim într-o societate mai bună, mai evoluată.

Sunt multe nu atât amintirile cu care ne-am întors, cât forța trăirilor de acolo. A fost o lecție continuă să împărtășim din bogăția fiecăruia dintre noi și, în mod egal, să preluăm din bunătatea și empatia celorlalți, să ne dezvoltăm în plan personal, intelectual și să ne facem atât de mulți prieteni. ,,Diferiți dar împreună” este nu doar numele proiectului, ci și o stare de spirit pe care ne dorim să o purtăm continuu cu noi.

Prof. HOBAI ROXANA

Lasă un comentariu