INVAZIA RUSĂ ÎN UCRAINA: ONU CERE ANCHETAREA VIOLENȚELOR ÎMPOTRIVA FEMEILOR

Distribuie pe:

Mai mulți responsabili ONU au cerut luni deschiderea unor anchete privind violențele comise împotriva femeilor în războiul Rusiei în Ucraina și cu privire la protecția copiilor în acest conflict, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la inițiativa SUA și Albaniei, relatează AFP.

Ei au cerut cu insistență oprirea invaziei ruse în Ucraina. “Acest război trebuie oprit. Imediat”, a pledat Sima Bahous, titulara Agenției ONU pentru femei (UN Women).

“Este timpul să se pună capăt acestui război, copiii din Ucraina nu își pot permite să aștepte”, a declarat Manuel Fontaine, directorul programelor de urgență din cadrul UNICEF.

“Auzim din ce în ce mai mult vorbindu-se despre violuri și violență sexuală”, a declarat Sima Bahous. “Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unei anchete independente pentru a garanta că se va face dreptate, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere”, a cerut ea.

“Asocierea strămutărilor în masă cu prezența masivă a recruților și mercenarilor și brutalitatea afișată împotriva civililor ucraineni ridică un semnal de alarmă”, a afirmat responsabila ONU, care tocmai s-a întors dintr-o vizită în regiune.

Întors dintr-o vizită în Ucraina, Manuel Fontaine a avertizat împotriva riscului foametei. “Din cei 3,2 milioane de copii, care se estimează că au rămas în țară, aproape jumătate riscă să nu aibă suficientă hrană”, a spus el.

“Situația este mult mai gravă în orașe ca Mariupol și Herson, unde copiii și familiile lor au stat săptămâni în șir fără apă curentă și fără servicii sanitare, fără aprovizionare regulată cu alimente și fără îngrijiri medicale”, a adăugat el.

Înaintea reuniunii, Mona Juul, ambasadoarea Norvegiei la ONU, membru nepermanent în prezent în Consiliul de Securitate, subliniase, la rândul său, absența educației școlare pentru mulți copii ucraineni, ca urmare a războiului.

“Potrivit ONU, 5,7 milioane de copii sunt afectați de închiderea instituțiilor școlare la scară națională” în Ucraina, a declarat ea jurnaliștilor. “Sunt 5,7 milioane de copii care nu au avut o școală unde să meargă în această dimineață. Școlile sunt importante nu numai pentru educație, ci și pentru a proteja copiii de violență, abuz sexual și chiar trafic de persoane”, a argumentat ea.

“Copiii sunt nevinovați. Întotdeauna. Încetați să-i mai ucideți! Le distrugeți viitorul! Opriți războiul!”, a lansat diplomata norvegiană, adresându-se Rusiei, care se declară o națiune “iubitoare de pace”.

JAPONIA ÎNGHEAȚĂ ACTIVELE A 398 DE RUȘI, PRINTRE CARE FIICELE LUI PUTIN

Japonia a impus marți noi sancțiuni Rusiei, înghețând activele a 398 de cetățeni ruși, printre care fiicele președintelui Vladimir Putin și soția ministrului de externe Serghei Lavrov, transmite dpa.

Măsurile au fost aprobate de guvernul de la Tokyo, așa cum anunțase de vineri premierul Fumio Kishida. El a mai declarat cu aceeași ocazie că Japonia își va reduce importurile de cărbune din Rusia și are în vedere sistarea lor în viitor.

Pentru a stabili ce sancțiuni vor mai fi adoptate împotriva Moscovei, Japonia s-a consultat cu partenerii din G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și SUA - a afirmat prim-ministrul.

Menționând atrocitățile comise de forțele ruse în Ucraina, Kishida le-a numit pentru prima dată “crime de război”.

AGERPRES

Lasă un comentariu