SUBȚIEREA RETINEI, SEMN PRECOCE AL... DEMENȚEI

Distribuie pe:

Cercetătorii neo-zeelandezi de la Universitatea Otago, citați de descopera.ro, susțin că demența poate fi depistată precoce printr-un simplu examen oftalmologic. Mai precis, ei au observat că persoanele care au înregistrat cele mai slabe scoruri la testele de performanță cognitivă prezentau un lucru în comun, și anume subțierea retinei, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale pierderii parțiale sau complete ale vederii.

“Ochii pot semnala din timp un risc crescut de Alzheimer, însă prea puțini dintre noi le acordăm atenția cuvenită. Tulburările de memorie, comportamentul agresiv, confuzia și erorile de judecată se numără printre simptomele specifice ale demenței, iar boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demență, poate da semnale mult mai devreme, uneori chiar după vârsta de 45 de ani, nu la senectute.

Oboseala nejustificată, insomnia, pierderea parțială a auzului sunt doar câteva dintre indiciile pe care ni le dă corpul că ne aflăm în risc să dezvoltăm această boală nemiloasă.

Potrivit studiului nostru, subțierea retinei la vârsta mijlocie este asociată cu performanțe cognitive slabe și, în consecință, cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, iar o altă cercetare a arătat că există o legătură puternică între Alzheimer și glaucom sau degenerescența maculară.

În concluzie, putem spune că demența poate fi depistată precoce printr-un simplu examen oftalmologic.

Viteza de procesare a informațiilor, de înțelegere și de a reacționa este încetinită în cazul celor care au retina subțiată. Asta ne arată că o examinare oftalmologică de rutină efectuată după vârsta de 40 de ani ne poate indica dacă o persoană este la risc să dezvolte demență.

Persoanele cele mai predispuse la subțierea retinei sunt cele care suferă de hipertensiune arterială, diabet, anomalii vasculare congenitale, miopie, ateroscleroză, boli renale, tuberculoză, herpes, infecții cu streptococi, stafilococi.

Din păcate, demența este deseori diagnosticată la vârste înaintate, când opțiunile terapeutice sunt limitate”, atrag atenția oamenii de știință neo-zeelandezi. (L.P.)

Lasă un comentariu