NU FOLOSIȚI LEACURI BĂBEȘTI ÎN TRATAREA OCHILOR!

Distribuie pe:

Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, prof. dr. Monica Pop, citat de romania.net, trage un semnal de alarmă referitor la leacurile băbești folosite de unele persoane pentru tratarea ochilor.

“Vă rog pe toți cei care citiți această avertizare, dați mai departe pentru a preveni o eventuală nenorocire.

Așa-zisul tratament al ochilor cu plante, ceaiuri, miere, lapte, comprese, alifii ne-oftalmice, orice substanțe, de orice fel, care nu sunt medicamente speciale oftalmologice, poate genera afecțiuni foarte grave, mergând până la pierderea vederii!

Nici legumele sau sucurile lor, nici ceaiuri de orice fel (de mușețel, cu atât mai puțin), nici creme, soluții, nu, niciodată la ochi! Unul dintre cele mai periculoase așa-zis tratamente este cel cu miere, aceasta putând duce urgent la opacifierea corneei și la pierderea vederii!

Nici ceaiurile (de băut), capsulele sau alte suplimente nu au vreun efect în sfera oftalmologică. Insist asupra acestor aspecte și vă rog să transmiteți tuturor cunoscuților dumneavoastră.

Totodată, fac apel la toți pacienții, dar și la medici, ca în urma consultațiilor oficiale să se emită toate documentele necesare. Eu nu mai primesc pacienți care au mai fost la consult, dar nu mai au actele, deoarece nu se poate evalua corect o stare de sănătate în lipsa unui istoric medical complet. Sănătatea trebuie respectată.

Documentele medicale nu se pierd! Păstrați-le, neapărat! Toți medicii, după consultații oficiale (urgențe sau programări, cu trimitere), din cabinete, spitale, camere de gardă, policlinici, publice sau private, au obligația de a da pacientului o fișă (cu antet) care să conțină diagnosticul, starea prezentă și indicațiile (de tratament, rețete, investigații, trimitere, tot ce este necesar), parafate.

E foarte important și să le primiți, dar și să nu le pierdeți. Și să le prezentați, la nevoie, pentru continuarea tratamentelor, controale și comparații, (chiar după ani) medicilor de familie și specialiștilor la care vă programați. Nu au nicio justificare nici medicii care nu le dau (deși e obligația lor), nici pacienții care nu le cer (deși e dreptul lor) și pleacă fără fișe și, cu atât mai puțin, au vreo justificare cei care le pierd”, scrie dr. Monica Pop pe blogul său.

Sfaturi oftalmologice

În plus, specialistul de excepție în oftalmologie a oferit o serie de sfaturi pe care ar trebui să le urmeze orice persoană, indiferent de vârstă.

- Consultul oftalmologic obligatoriu al copilului la naștere și la vârsta de 3 - 4 ani în absența oricărui simptom (chiar dacă cel mic nu are absolut nimic).

- Consult oftalmologic pentru orice simptom legat de aspectul anatomic al ochilor (înroșiri, proeminențe, umflături, pupilă albă, ochi mai exoftalmi -ieșiți un pic din orbite), poziția ochilor, lăcrimări, inegalitate pupilară) la orice pacient de orice vârstă (nou-născut, sugar, copil, adolescent, tânăr, adult, vârstnic).

- Consult oftalmologic pentru orice tip de modificare a vederii, la orice vârstă apare.

- Consult oftalmologic al descendenților (copii, nepoți) sau rudelor de sânge (frați, veri) ai celor care au probleme oftalmologice (vicii de refracție, boli congenitale cum e cataracta, glaucomul, retinopatii de diferite tipuri, degenerescente ale corneei, malformații oculare de orice tip).

- Consult oftalmologic obligatoriu al oricărui pacient diabetic. De reținut un element foarte important, și anume că diabetul poate determina RETINOPATIE după aproximativ 10 ani de la DEBUTUL bolii diabetice și NU de la DESCOPERIREA (diagnosticarea) diabetului. Pacienții diabetici au nevoie, obligatoriu, de consult oftalmologic anual.

                                                                                                                                                                                                               

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu