VIAȚA STUDENȚILOR: FAVORIZAREA CELOR CU PILE ESTE CEA MAI MARE PROBLEMĂ. SĂNĂTATEA ȘI SIGURANȚA FINANCIARĂ SUNT MAI IMPORTANTE DECÂT CARIERA

Distribuie pe:

Studenții români spun că nepotismul și favorizarea celor cu pile și relații este una dintre problemele cu care se confruntă generația lor, 9% au avut gânduri suicidale în perioada pandemiei, iar 31,9% dintre studenții români vor să emigreze. De asemenea, 50,8% dintre studenți doresc ca universitățile să ofere posibilitatea de a urma toate cursurile lor online și după terminarea pandemiei. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui sondaj realizat de 34 de asociații studențești din România despre viața acestora în pandemie.

Concluziile sondajului “Viața Studenților În Pandemie”, citat de News.ro, arată că problemele studenților depășesc simplul cadru al educației, și ating aspecte legate de sănătate, egalitate de șanse și multe alte lucruri foarte importante pentru viitorul lor și al nostru, al tuturor.

La întrebarea: Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generația ta?

* 37,7% dintre studenți au spus că nepotismul și favorizarea celor cu pile și relații,

* 13,9% dintre ei au menționat lipsa accesului la locuințe cu prețuri rezonabile,

* 12,9 % lipsa accesului la job-uri bune,

* 12% dintre studenți au subliniat lipsa accesului la educație pentru tinerii fără venituri.

82,1% dintre studenții români se înțeleg bine sau foarte bine cu părinții și 68,4% consideră calitatea vieții lor ca fiind bună sau foarte bună.

În plus, 60,1% sunt optimiști sau foarte optimiști în legătură cu situația lor materială în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea - 57,9%, urmată de siguranța financiară - 56,4%, și cariera profesională - 55,5%.

În educație și carieră, studenții doresc mai multe opțiuni, mai ales la nivel de desfășurare a cursurilor exclusiv online (58,5%).

Mai mult, pasiunea pentru un anumit profil este principalul motiv pentru care aleg să urmeze cursurile unei facultăți (43,1%), abia apoi urmată de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%).

Studenții români sunt mai degrabă antreprenoriali, majoritatea lor (28%) dorind să-și deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public (22,8%) sau în cel privat (22,2%).

Sondajul evidențiază însă și presiunile la care sunt supuși studenții, agravate în multe privințe de către pandemie.

Mai mult de două treimi (71,9%) au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile - peste jumătate dintre ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog (53,4%). Abuzul de substanțe este în creștere printre studenții din România: în ceea ce privește băuturile alcoolice (16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei), țigările (20,5% fumează mai multe țigări), la care se adaugă alimentația nesănătoasă (42,2% mănâncă mai nesănătos).

Numărul de studenți care își doresc puțin sau foarte puțin să emigreze este de 35,9%, puțin mai mare decât numărul celor care își doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%.

“Viața studenților în pandemie” este un prim proiect al Stării Națiunii Studențești.

Lasă un comentariu