LACRIMI ȘI DURERE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A INGINERULUI TÂRNĂVENEAN, DR. VASILE CERGHIZAN (SILE) N. 21 ian. 1938, D. 19 apr. 2022

Distribuie pe:

Una dintre cele mai importante și creative personalități contemporane în lumea tehnico-științifică de pe Valea Târnavei Mici a fost și este, fără îndoială, ing. dr. Vasile Cerghizan, singurul inginer DR la fabrica de Carbid, unică în România. Celebritatea domniei sale se datorează perseverenței și tenacității efortului din spatele succesului de muncă și de viață în folosul comunității locale și al țării. A ocupat funcții importante în cadrul Combinatului Chimc Târnăveni: Șef de instalație, șef de atelier, șef de secție, coordonator CARBID, șef serviciu tehnic, inginer- șef producție la Grupul Industrial de chimie Târnăveni, Director tehnic C.C.T. și în final Director General CARBID-FOX. A realizat zeci de comunicări științifice și tehnice, invenții și inovații.

Medaliile și recompensele primite de către acesta ilustrează în suficientă măsură personalitatea prețiosului inginer: “Ordinul Muncii

clasa I”, “Cetățean de Onoare al municipiului Târnăveni și al satului său natal, Bernadea”, ,,Diplomă de aleasă cinste” din partea Episcopiei Alba Iulia și Sibiu. Poate că una dintre explicațiile modului în care ilustrul inginer a știut cu discreție și ironie să rămână printre prea multe variabile ale vremii, el însuși ar fi fidelitatea față de cei prin care s-a simțit legat de-a lungul unei vieți. Cred cu tărie, inginerul DR. VASILE CERGHIZAN și-a câștigat un loc de seamă în Panteonul personalităților românești de mare valoare.

Dragul nostru SILE, înger printre oameni, suflet lucid minunat, plin de dragoste și credință, te-ai dus la cer, sus, foarte sus, alături de minunata ta soție, Veronica, cât mai aproape de Dumnezeu, ca să te scape de toate relele lumii, unde domnește bucuria și totul este strălucitor, Împărăția lui Dumnezeu. Probabil că vei înțelege lucrul acesta dacă îl vei compara cu modul de a cânta la pian

în felul tău, fie el și zumzetul cuptoarelor de carbid sau când, copleșit de gânduri, inițiative și modernizări, te preocupai pentru punerea lor în operă.

Familia, prietenii au nevoie de tine vesel și încrezător și cred că ei cu siguranță îți vor da putere din candoarea lor, te vor chema înapoi să le umpli din nou inimile de bucurie. Credem că mai există cu adevărat, cumva, dintr-un alt timp, dintr-un alt spațiu, dint-un loc, unde există doar îngeri.

Noi, familia ta, RADU și ANCA, rudele tale, rugăm oamenii din jur, prietenii tăi să te caute și le vom povesti cât ai fost de frumos și cum miroseai a trandafiri ca stelele din împărăția cerului, acolo unde te afli acum. Dumnezeu să te odihnească în pacea, liniștea și Împărăția Domnului fără de sfârșit. Îngerii se bucură, dar aici, pe pământ, cu siguranță nu vei fi uitat niciodată, deoarece ai fost mult iubit, admirat și respectat de către toți cei buni și frumoși ca tine.

PETRU LECHINȚAN, Târnăveni

Lasă un comentariu